Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Komt allemaal goed hoor

25 februari 2019

De deur zwaait open. Joke en Willem ontvangen ons hartelijk in hun woning aan de Bangkokdreef in Utrecht. Na het halletje zien we meteen de keuken. Mooi!

Tekst: Elmy Liefferink

“Oei! Dacht ik toen ze de keuken binnen brachten. Heb ik dat besteld?” roept Joke nu nog verbaasd uit. Henkie, die de keuken kwam monteren, stelde haar gerust: “Komt allemaal goed hoor mevrouw.” Joke: “ik had al zo lang geleden gekozen, maar vind het nu geweldig mooi.”

Die toren

Het stel verhuisde 24 jaar geleden van een flat op 4 hoog naar deze flat met lift. “Onze dochter was twee en dat gesleep de trap op wilde ik niet meer. We hebben hier veel meegemaakt. Maar we gaan hier niet meer weg. We maken ook verbeteringen mee. Overvecht wordt net zo leuk als Lombok. En we zijn echte Utrechters, als ik die toren niet zie…!”

Joke vertelt verder: “Toen de renovatie eraan kwam, vertelden ze ons dat we met onze woonduur naar een 55-plus woning zouden kunnen, voor dezelfde huur. Maar we zitten hier goed, met Park De Gagel hierachter en je bent in tien minuten in het oude centrum. En er zijn hier drie verzorgingshuizen om de hoek.”

Kans

Joke en Willem hebben dan ook de kans gepakt en na de renovatie het hele huis gesausd en een nieuw bankstel gekocht. Joke: “Ik heb mijn best gedaan om mensen te vertellen hoeveel plezier ze van de renovatie zouden hebben. De boel was er echt aan toe.” Willem: “we hebben nu een radiator aan, daarmee verwarmen we het hele huis. We gaan het zeker merken op onze energierekening. ” En inderdaad, het is goed warm in de woning, terwijl de roosters open staan. Je voelt geen tocht of koude trek.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat bewoners gemiddeld een 7,5 geven voor het resultaat. Tijdens de werkzaamheden gaven zij een 6,5. “We zaten wel tien weken in de rotzooi,” vertelt Joke. “Waarvan drie weken voor de bouwvakkers en drie weken om zelf te werken.  Vier weken extra omdat het toilet langer duurde. En het was zo ontzettend heet. Ik had de hele vriezer vol met waterijsjes, die jongens hoefden geen koffie hoor. Je zult het gek vinden, maar het viel achteraf eigenlijk mee. Mensen lopen elkaar zo op te jutten, je hoort van alles. Ja, je hebt er last van, maar daarna heb je er jaren plezier van. Je moet het ook een beetje over je heen laten komen, al dat volk in huis. Maar als je thuis bent, zijn de lijntjes ook kort.”

Ja, je hebt er last van, maar daarna heb je er jaren plezier van.

De jongens

“Die jongens van Nijhuis wilden altijd helpen, ook met oplossingen die niets met de renovatie te maken hebben,” zegt Willem. “Ze gaven hem een handige tip voor een verlichtingssysteem, hij stond al een kwartier te prutsen,” vult Joke aan. Joke en Willem weten nog precies hoe ze heten en vertellen met veel plezier over de vaklieden. Momenteel worden de laatste werkzaamheden aan de portieken beneden gedaan. Nog steeds hebben ze goed contact. Joke: “Met een lach kom je veel verder.”

De flat uit de jaren ’60 met 116 sociale huurwoningen werd, in opdracht van Portaal, ingrijpend gerenoveerd. Gevels werden geïsoleerd, kozijnen met glas volledig vervangen, mechanische ventilatie geplaatst, er kwam een grotere lift en verbeterde portieken. Ook werden de meeste toiletten, keukens en badkamers vernieuwd.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren