Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Isoleren werkt

Een discussie die veel wordt gevoerd is dat bewoners meer energie gaan gebruiken als de woning beter is geïsoleerd. Het zogenaamde rebound effect. OFW (Oost Flevoland Woondiensten) kan sinds kort over de werkelijke energieverbruiken beschikken. Wat blijkt: er wordt zelfs meer bespaard dan berekend. 

Iedereen heeft ondertussen wel eens iets gelezen of gehoord over het rebound effect. Simpelweg kan het reboundeffect worden omschreven als het gedrag van consumenten waarbij de beoogde energiebesparingen door energie-efficiëntie (voor een deel) weggenomen worden in de vorm van een hogere consumptie. Corporaties en andere vastgoedeigenaren stoppen duizenden euro’s in energiebesparende maatregelen met als gevolg dat er maar zeer beperkt energie wordt bespaard. Daar sta je dan als corporatie met je goede intenties om energie te besparen voor het milieu en voor de portemonnee van onze huurders. Maar graag wil ik het volgende met u delen.

OFW doet mee aan een proef van Liander, ‘Energie in beeld’, waarmee wij op 5 woningen nauwkeurig de werkelijke energieverbruiken kunnen zien. Nauwkeuriger mag niet vanwege de privacy van onze bewoners. Prachtig dat we over deze gegevens kunnen beschikken. Liander is zo vriendelijk geweest om ons ook de gegevens met terugwerkende kracht aan te leveren, tot en met 2008. Nu kan ik zien wat al onze inspanning heeft opgeleverd en of we niet keihard te maken krijgen met het benoemde rebound effect.

Nou ik heb goed nieuws. In 2008 was het gemiddelde gasverbruik van de huishoudens in onze woningen 1.587 m3 per woning. In 2015 was het gemiddelde gasverbruik van de huishoudens in onze woningen 1.079 m3 per woning. Een besparing van 32% waarmee we al bijna aan de doelstelling van het Convenant energie besparing huursector voldoen (De oorspronkelijke doelstelling van 33% energiereductie voor de huursector). We hadden een gasbesparing van 29% berekend (2015). Isoleren werkt bij onze huurders dus blijkbaar wel. Natuurlijk zijn de winters wellicht wat zachter en wordt het gemiddelde aantal mensen per woning minder maar toch durf ik deze stelling nu aan. Onderstaande grafiek zegt genoeg. In 2012 werden deze 83 woningen gemoderniseerd (en dus goed geïsoleerd). Wat ik nog mooier vind is dat zelfs na de uitvoering van het project, de energiebesparing is blijven toenemen. Dus hulde aan onze huurders.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren