netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Isoleren is ook ventileren

ma 18 dec 2017

Caspar Houben is Technisch Commercieel Adviseur bij Duco Ventilation & Sun Control, gevestigd in Veurne (Belgiƫ). Namens Duco beantwoordt Houben de 'vijf vragen aan'?

1. Wat is Duco voor bedrijf?

Duco Ventilation & Sun Control zet in al zijn ontwikkelingen op het vlak van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen gezondheid centraal. Het uitgebreide gamma aan ventilatieroosters en buitenzonwering zijn dé garantie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Sinds de oprichting in 1991 is Duco uitgegroeid tot een toonaangevende speler op de Europese markt van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen. En dit bleek de juiste keuze te zijn, want natuurlijk staat synoniem voor gezond. Voor elke situatie heeft Duco de oplossing in huis: ventilatie via het raam of de gevel, geluiddempend of met zonwering. Wie eerder buitenzonwering verkiest, vindt vast en zeker zijn gading in het uitgebreide gamma dat zowel doek- als architecturale zonwering omvat voor een esthetische meerwaarde van elk gebouw. Bijkomend voordeel is de daling van de koellast waardoor een energieverslindende airco op natuurlijke wijze overbodig wordt gemaakt. Een doordachte combinatie van basisventilatie, buitenzonwering en nachtventilatie zorgt voor een optimale luchtkwaliteit binnenshuis. Duco biedt zowel voor woning, kantoor, school of zorginstelling een innovatie totaaloplossing waar gezondheid centraal staat. Duco, Home of Oxygen.

2. Welke van de Renda-thema's vinden jullie het belangrijkst en waarom?

Ketensamenwerking
Een goede samenwerking resulteert in een beter resultaat voor de bewoner. Op het gebied van ventilatie kunnen er veel fouten voorkomen en net daarom ijvert Duco om al tijdens de voorbereiding met de gehele keten rond de tafel te zitten zodat de juiste keuzes kunnen worden gemaakt.

Techniek en vakmanschap
Vanuit Duco bieden we heel wat opleidingsmogelijkheden aan voor installateurs en verwerkers van ventilatieroosters. Dat verhoogt immers de kwaliteit van de geïnstalleerde systemen. Vooral tijdens de installatie van de mechanische ventilatieboxen is er nog veel ruimte voor verbetering met een stille werking als resultaat.

Ontwikkeling woningmarkt, beleid en regelgeving
Voor een fabrikant zoals Duco is het heel belangrijk om te weten wat de bouwkolom verlangt. Onze ontwikkelingen willen we dan ook zo goed mogelijk hierop afstemmen.

3. Hoe helpen jullie de sector vooruit?

Een greep uit de vele mogelijkheden:

  • Wij sluiten graag aan bij een bouwteam om projectmatig te adviseren. Doel? Een beter eindresultaat en het vermijden van de kans op faalkosten.
  • De organisatie van jaarlijkse seminars om de bouwkolom maximaal te informeren over specifieke thematieken.
  • Het ontwikkelen van nieuwe producten om de vraag in de toekomst te kunnen invullen.
    Het aanbieden van opleidingen aan de Duco Academy (zie boven).

4. Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

Veel is gericht op de energiebesparing en dat betekent maximale isolatie. Maar isoleren is ook ventileren. Hierdoor zal een degelijk en efficiënt ventilatiesysteem steeds belangrijker worden. Ook geluid in de woning wordt steeds belangrijker door de goede (geluids)isolatie. De sector zou Duco als fabrikant in het voortraject daar beter bij kunnen betrekken. Ook moet de sector blijven openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, en niet vast blijven houden aan de oude en vertrouwde producten.

5. Wat wil je zelf nog kwijt?

De bewoner staat uiteraard centraal. Wij merken in de praktijk dat bewoners de ventilatiesystemen vaak niet goed begrijpen met een slechte ingebruikname tot gevolg. Wat kunnen wij doen om de bewoner goed te informeren op een eenvoudige manier? Hier zouden wij graag over willen praten met onderhoudsbedrijven en woningcorporaties.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren