netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Inspired by Canada
De aanpak van 'complexe' wijken
Anke van Hal, Anke van Hal

do 24 augustus 2017
artikel

Nederland staat goed aangeschreven in Canada waar het het energiezuiniger maken van woningen betreft. Maar Nederlanders zouden op hun beurt diep onder de indruk kunnen raken van de wijze waarop in Canada met duurzaamheid wordt omgegaan in 'complexe wijken'. Deze wijken, die zich kenmerken door een veelheid aan complicerende factoren, hebben daar terecht de hoogste prioriteit. De Canadese ervaringen bewijzen het; een lange adem loont en leidt tot winst op vele fronten. Het kan zelfs het behalen van ambitieuze energiedoelen, ook die in Nederland, versnellen.

Wat opvalt als je veel tijd in het buitenland doorbrengt; het gras is altijd groener aan de overzijde. Terwijl ik me terdege bewust ben van alles wat nog niet goed lukt in Nederland bij het energiezuiniger maken van de bestaande woningbouw, raken renovatiespecialisten in Canada  niet uitgepraat over wat daar ‘the EnergieSprong’ heet. Dat is wat wij in Nederland de Stroomversnellingaanpak of de Nul op de Meter (NOM)-benadering noemen; dankzij prefabricage en een slimme financieringsregeling woningen in bewoonde staat in een paar dagen tijd energieneutraal maken. De superlatieven vliegen steevast over tafel als de aanpak ter sprake komt. Dat ik daarentegen juist erg geïnspireerd ben door de aanpak van de hoogbouwwijken in Toronto en van mening ben dat we daar in Nederland heel veel van kunnen leren, ook omdat de NOM-aanpak nog lang niet zo snel gaat als beoogd, leidt vaak tot opperste verbazing. Want wat blijkt; de verhalen die ik zo mooi vind, kennen de meeste Canadese renovatiespecialisten niet. Zij zien, net als ik in Nederland, vooral alles wat er niet lukt.

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren