Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Innovatie: Snel en efficiënt verduurzamen van bestaande woningen

17 juli 2023

Het verduurzamen van de bestaande woningbouw is een essentiële stap in de overgang naar een duurzame samenleving. Het is echter vaak een complex en tijdrovend proces dat bewoners kan ontmoedigen. Maar nu is er een slimme oplossing beschikbaar. Ontwikkelende bouwer Hazenberg heeft de HT-SKID ontwikkeld, een kant-en-klaar plug & play HT-warmtepomp systeem. Met deze innovatieve oplossing kunnen meerdere woningen in slechts één dag van het gas af met behoud van de bestaande infrastructuur van de woningen. Ingrijpende aanpassingen zijn overbodig. De module is als het ware een omgekeerde dakkapel die in het meest schuine deel van het dak komt, waarna alle techniek direct wordt aangesloten.

Bestaande woningen versneld van het gas af

Het verduurzamen van de bestaande sociale woningbouw is een uitdaging vanwege de complexiteit en de impact op bewoners. Traditionele renovatiemethoden vergen lange bouwperiodes en veroorzaken overlast voor bewoners. Daarnaast worden vaak bestaande radiatoren vervangen door vloerverwarming, wat aanzienlijke aanpassingen aan de woning vereist. Dit kan weerstand en aarzeling bij bewoners veroorzaken, wat de algehele acceptatie van duurzame oplossingen in de weg staat. De Hoge Temperatuur-SKID module van Hazenberg is een goede ontwikkeling om versneld het bestaand woningbezit van het gas af te halen.

De prefab warmtepomp module

“Hazenberg heeft met de HT-SKID een oplossing ontwikkeld om de verduurzaming van bestaande woningbouw te vereenvoudigen. Dit kant-en-klare plug & play HT-warmtepomp systeem maakt het mogelijk om in slechts één dag meerdere woningen om te zetten naar gasloos wonen. Het bijzondere aan dit systeem is dat de bestaande radiatoren en leidingen behouden blijven. Alles gebeurt vanaf de buitenkant van de woning. Na plaatsing kan de verwarming direct weer worden gebruikt,” aldus Jeroen van Eerdewijk van Hazenberg. “De HT-SKID is een compact systeem, dat geprefabriceerd en getest is in de fabriek. Dit verkort de installatietijd op de locatie.”

De bewoners in de woningen van Casade die inmiddels twee winters hebben gedraaid met de HT-SKID zijn zeer tevreden. Ze waarderen deze oplossing met een ‘9' vanwege de enorme energiebesparing, de begeleiding vooraf en tijdens de installatie. Ook bij woningcorporatie Area worden rond de zomer de eerste woningen voorzien van de HT-SKID.

Van goed naar nog beter verduurzamen

“De bouwtechnische kennis en het innovatie-vermogen van onze collega’s om te verduurzamen is hoog. Soms zit van ‘goed naar beter’ juist in kleine details. Voor de doorontwikkeling van de HT-SKID hebben we gesproken met corporaties en de huidige gebruikers. Daar kwamen ideeën uit rondom de duurzaamheid en uitstraling. Zo zijn we nu de mogelijkheden aan het verkennen om een sedumdak toe te voegen. Omdat we nadrukkelijk inzetten op circulariteit, kijken we of het haalbaar is om de hele prefab module uit te voeren in biobased materiaal of circulair hout”, geeft Jeroen nog mee.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren