netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Innovatie krijgt kans bij De WarmteWissel

vrij 6 maa 2020

Tijdens de finale van De WarmteWissel, op donderdag 5 maart, werden Cooll, Fectum en Tarnoc gekozen tot winnaars. Voor hun alternatieve oplossingen voor cv-ketels in huurwoningen kregen zij elk een cheque van 20000,- euro. De overige finalisten, HRsolar SPRING en Volthera, kregen beide een cheque van 5000,- euro. Volthera ging er daarnaast ook met de publieksprijs vandoor.

“Wij zijn goed in sociale vernieuwing, maar niet in de technische vernieuwing. Daarom zijn we via de WarmteWissel op zoek gegaan naar partijen die ons kunnen helpen met innovatieve alternatieven voor de cv-ketel”, vertelt Harrie Windmüller, bestuurder bij BrabantWonen namens de jury.

Uit 48 aanmeldingen werden vijf finalisten gekozen. Tijdens de finale op 5 maart kregen alle finalisten de kans om hun oplossing te pitchen. Een korte toelichting:

Cooll
Cooll is een nieuw type warmtepomptechnologie, gebaseerd op een koelsysteem op actieve kool zonder bewegende delen. De thermische compressor is zowel onderhoudsvrij als stil en wordt al gebruikt in het eigen Cooll kantoor. Stefan van Uffelen, CEO van Cooll Sustainable Energy (Van Dorp Installaties BV en Orange Climate BV): “De WarmteWissel is voor ons een enorme opsteker omdat we voor het eerst aan de buitenwereld laten zien wat we doen. We zijn er klaar voor om onze technologie in de markt te zetten. We kunnen nu naar woningen toe, een enorme kans.” Met deze oplossing kan een CO2-besparing gerealiseerd worden van 30%.

Fectum
Fectum is een duurzaam warmtesysteem voor woningen waarin de zon (een groot deel van) het gasgebruik reduceert via vacuümbuis-zonnecollectoren op het dak. In combinatie met een buffervat, kleine warmtepomp, terugloopsysteem en centrale regelunit kan de woning volledig aardgasvrij worden gemaakt. Bram van Lieshout toonde zich namens Fectum verguld met de winst: “We zijn blij met dit resultaat waaraan we hard hebben gewerkt. We hopen er een mooi vervolg aan te geven in de praktijk. De planning van De WarmteWissel past perfect bij de onze; we hebben momenteel al drie pilots waarin we testen en valideren.”

Tarnoc
De turbineketel van Tarnoc combineert het comfort en de toepasbaarheid van de cv-ketel met de duurzaamheid van de warmtepomp. Door het vermogen van 20kWh is er geen buffervat nodig en het reactievermogen is hoog. De turbineketel moet de cv-ketel één op één vervangen en zo de woning binnen een dag aardgasvrij maken, zonder overlast van een buitenunit. Vincent Wijdeveld: “We zijn trots op de winst en ons passieproject en blij dat we nu verder kunnen werken met de corporaties om ons product te testen. We zijn nu bezig met de afronding van ons eerste prototype voor het eerstvolgende stookseizoen.” De ketel zorgt voor een CO2-reductie van 26%.

HRsolar SPRING
HRsolar SPRING staat voor Silent Power Rooftop Into New Generation. Het concept gaat uit van het volledig gasloos maken van een grondgebonden eengezinswoning. De energieoplossing wordt gecreëerd door een warmtepomp te combineren met een pvt-energiedak en opslagvat. De pvt-panelen halen de energie voor 70% uit de lucht, voor 30% uit de zon en wekken ook nog eens 7% extra stroom op. Jeroen Prinsen: “Warmte stroomt bij ons door de aderen. Ons doel is dan ook om elke woning fosielvrij te maken. Met deze oplossing zetten we een mooie stap in de goede richting.”

Volthera
Het Volthera Hybride PVT Systeem van Alius (Vaillant Group NL, Vissers Waalwijk BV, Hendriks Coppelmans Uden BV, Skippon, ClimateBoosterB) zorgt voor stille warmteopwekking en elektriciteit. Niels Kleer: “Het systeem bespaart op gas én elektriciteit, met een onzichtbare, stille warmtepomp en zonnepanelen.” Volthera wekt overdag stroom op. In combinatie met de omvormer en warmtepomp heeft de woning continu elektriciteit én warmte. De bestaande radiatoren worden daarvoor uitgebreid met een kleine booster.

Innovatie voorop

Tijdens het juryberaad hield innovatiebedenker Kim Spinder de zaal bezig met haar geanimeerde presentatie over de ins en outs van innovatie, die zij illustreerde met vele prikkelende en herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Haar motto: “Denk groot, begin klein.”

De jury, bestaande uit Elphi Nelissen (professor Building Sustainability TU Eindhoven), Sabine Jansen (universitair docent TU Delft – Architectural Engineering & Technology), Hans van Vucht namens Centrum voor Woononderzoek en Harrie Windmüller (bestuurder BrabantWonen), was blij dat de meerderheid van de aanmeldingen een praktische inslag hadden. “Om echt stappen te kunnen zetten hebben we voor innovatieve oplossingen gekozen als winnaar. Hierbij vinden we het ook belangrijk om te kijken naar de circulariteit van deze oplossingen en in hoeverre we de materialen in de toekomst ook weer kunnen hergebruiken”, aldus juryvoorzitter Elphi Nelissen.

De acht Lente-corporaties (Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz) gaan de winnende oplossingen in de praktijk testen, door samen met de winnaars proefopstellingen in huurderswoningen te realiseren. Doel is via verdere ontwikkeling uiteindelijk te komen tot energiebesparende, CO2-reducerende en comfortabele alternatieven voor de traditionele cv- en warmwaterketels.

De finalisten van de warmtewissel gingen samen met het publiek op de foto. Beeld: Peter van Trijen

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren