netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Informatietechnologie = winst
Marjet Rutten

di 10 mei 2016

Met holoportation iemand bij je in de ruimte halen. 3D opnames maken met je telefoon. De techniek raast maar door. Informatietechnologie biedt veel kansen, maar wie pakt ze op?

Er zijn mooie voorbeelden van partijen die de nieuwe kansen zien. Collectieve Inkoop Schilderwerk (CIS) is zo'n voorbeeld. In één jaar tijd werd dit de grootste schilder van ons land. Hoe? Door gebruik te maken van Big Data.

CIS start pas activiteiten als daar minstens 30.000 huishoudens voor te porren zijn. Dat weten ze vooraf door gegevens slim te combineren. Hoeveel en wat voor kozijnen zitten waar? Wat vinden huiseigenaren belangrijk, wat willen ze betalen? Dat bieden ze met de juiste timing en via de juiste kanalen aan. Ze analyseren van alles. Een offerte een dag later? Dat kost 17 procent van de klanten. Door gebruik te maken van deze kennis haalt het bedrijf 87 procent van de offertes binnen. Dankzij de marketinginspanningen wordt dus een hoger rendement behaald. Maar, daar blijft het niet bij.

Het klassieke bouwproces

Het klassieke bouwproces is inefficiënt. Schilders zijn veel uren met andere zaken bezig dan dat ze een kwast in hun hand hebben. Hoe kun je ze daarbij helpen? Data wordt gebruikt om slimme logistieke routes uit te stippelen en werk tussen schilders te verdelen. Er wordt gekeken naar hoe groot de tuin of stoep is en dus wat voor steiger er past. Of de precario wordt automatisch afgekocht. Ga zo maar door.

Opnames doen en offertes maken kost tijd. Kan de klant niet zelf zijn offerte maken? Is het niet mogelijk om met de smartphone een foto van je eigen gevel te maken en het systeem automatisch te laten uitrekenen hoeveel kozijnen er te schilderen zijn? Kun je met infrarood zien waar houtrot zit? En hoe lang duurt het voordat infrarood mainstream is op de telefoon? Nog drie jaar, dan weet je dat vast!

Betere producten

De technologische mogelijkheden maken ook dat we veel betere producten kunnen leveren. Zo kan je bijvoorbeeld tijdig vochtproblemen opmerken en repareren dankzij sensoren in bouwwerken die je met het LoRa-netwerk (draadloos netwerk van KPN) uitleest.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van wat je met techniek kunt. Ik ben benieuwd wat voor mogelijkheden jullie allemaal zien.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren