Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

In tweeënhalve dag van het gas

23 augustus 2018

De totale renovatie van woon-zorggebouw De Miente in Gorredijk, in opdracht van woningcorporatie Elkien, duurt natuurlijk wel wat langer. Toch hebben de bewoners van de vijftig zorgappartementen maar tweeënhalve dag werklui over de vloer. Daarna is hun woning verduurzaamd.

Het gebouw, dat uit de jaren tachtig van de vorige eeuw stamt, wordt in zijn geheel gasloos gemaakt. De renovatie is op dit moment nog in volle gang. De hoofdaannemer, een combinatie van bouwbedrijf Van Wijnen en onderhoudsbedrijf Wits Groep, zorgt voor de renovatie van de buitenschil: spouwmuurisolatie, glasvervanging en het platte dak krijgt er een extra isolatielaag van 12 centimeter bij. Die isolatie is voldoende om de verwarming en de wamwatervoorziening voor de in totaal vijftig seniorenwoningen all-electric te maken. Daarvoor krijgt elke woning zijn eigen AWB lucht-water-warmtepomp van het type GeniaAir op het dak. Ook worden er zonnepanelen op het dak geplaatst, wat het gebouw zo goed als nul-op-de-meter maakt. In de woningen wordt een wtw-installatie geïnstalleerd, met een AWB buffervat van 200 liter.

Marcel Duimering van Comfort Partners is projectleider wat betreft de installaties. Hij legt uit: “We leveren de installatie werkend en al binnen tweeëneenhalve dag op. Eerst halen we de oude gasketel en toebehoren eruit en vervolgens installeren we het voorraadvat en de andere apparaten. De bewoners hoeven tijdens de werkzaamheden hun woning niet te verlaten. Al is er wel een woning beschikbaar waar ze even uit kunnen rusten van de drukte.”

Twee woningen tegelijk

Die vakmannen moeten er wel op veel plaatsen in de woning even bij. Duimering: “We doen steeds twee woningen tegelijk, die op twee woonlagen precies boven elkaar lopen. De afvoer van de wtw moet namelijk door de verdiepingsvloer dus dat pakken we meteen mee. Wat opvalt, is dat in dit gebouw lang niet elke woning precies hetzelfde is. Dat betekent dat we in sommige woningen het ventilatiesysteem via een koof door de badkamer naar de verschillende ruimten kunnen aanleggen, terwijl we in andere woningen de buizen langs het plafond leggen, dat daarna met een systeemplafond verlaagd wordt.”

Ook de radiatoren komen aan de beurt. Duimering: “Alle radiatoren worden vervangen van een type 22 naar een type 33. Die zijn beter geschikt voor een laagtemperatuursysteem. We hadden eerst voor een wat hoger model gekozen, tot we erachter kwamen dat ook de vensterbanken niet gelijk zijn in alle woningen. Sommige zijn veel breder en zouden dan de warmte van de radiatoren te veel tegenhouden. Dus is voor een lager model gekozen.”

Bij de warmteverliesberekening bleek alles reken technisch helemaal te kloppen. “Nu komt de uitdaging om de bewoners te leren omgaan met het laagtemperatuursysteem. De stralingswarmte van de radiatoren is natuurlijk niet wat ze gewend zijn, maar het comfort is juist weer hoger.” Om bewoners zo goed mogelijk te informeren worden de veranderingen, zoals dat de radiatoren minder warm worden en de thermostaat minder hoeft te worden teruggedraaid ’s nachts, doorgenomen tijdens een bewonersbijeenkomst.

Woon-zorggebouw De Miente in Gorredijk.

De lucht-water-warmtepomp wordt op het dak geplaatst.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren