Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Hoofdredactioneel - Goed werkgeverschap!

2 oktober 2023

Het hoofdthema van de derde uitgave van Renda is "goed werkgeverschap", een onderwerp wat vanuit meerdere invalshoeken door onze redacteuren en journalisten is benaderd.

Meer dan een goed salaris

Goed werkgeverschap is in Nederland een wettelijke verplichting gebaseerd op een zestal beginselen:

  • Behandel je werknemers gelijk;
  • Maak geen misbruik van je positie;
  • Maak verwachtingen waar;
  • Motiveer ingrijpende beslissingen;
  • Wees zorgvuldig;
  • Zorg voor een goede verzekering.

In eerste instantie roept het thema vooral de vraag op: wat is goed werkgeverschap en zijn er graadmeters of methoden waarmee dit kan worden aangetoond?

We kunnen de prestaties van een bedrijf meten en uitdrukken in bedrijfseconomische resultaten (omzet, winst, et cetera). Ook worden er met grote regelmaat medewerkerstevredenheidsonderzoeken uitgevoerd waaruit dan blijkt in hoeverre medewerkers tevreden zijn met hun rol en hun functioneren binnen een organisatie. Tevreden en gelukkige werknemers werken over het algemeen wat harder en presteren vaak ook beter. Ze zorgen voor een goede sfeer, minder personeelsverloop en lager verzuim.

Een goede werkgever zorgt goed voor zijn personeel door middel van een goed salaris, aandacht voor ontwikkelingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Een goede werkgever zorgt voor een goede sfeer en let ook op een juiste balans tussen werk en privé. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid biedt een goede werkgever de juiste ondersteuning.

De vraag is echter of dit voldoende ingrediënten zijn om te bepalen of we spreken over goed werkgeverschap? Uit de verschillende artikelen in deze editie blijkt dat er veel meer factoren zijn die medebepalend zijn voor een goede werkgever.

Niemand is hetzelfde en daarmee is voor veel individuen ook een andere vorm van aansturing nodig.

Belanghebbenden

Ook opdrachtgevers, overheid en maatschappelijke organisaties hechten steeds meer waarde aan goed werkgeverschap. Zij verwachten van organisaties waar ze mee samenwerken dat een visie op duurzame inzetbaarheid én diversiteit en inclusie vanzelfsprekend is bij de opdrachtnemende partijen. Bij duurzame inzetbaarheid kunnen werkgevers een sleutelrol vervullen, door het inzetten van de dialoog, coaching, technologische en sociale innovaties. Bij diversiteit en inclusiviteit zorgt het bedrijf ervoor dat ‘iedereen mee mag doen’. Diversiteit heeft aandacht voor verschillende karaktereigenschappen, religies, gender en culturen. Belangrijk hierbij is, zo blijkt uit de verschillende artikelen, dat organisaties zich bewust moeten zijn dat niemand hetzelfde is en daarmee voor veel individuen ook vaak een andere vorm van aansturing nodig is.

Definitie

Echter dit alles beantwoordt nog steeds niet de vraag op welke wijze we goed werkgeverschap kunnen definiëren, laat staan meten. Wellicht is dat ook niet de juiste vraag die gesteld moet worden.

Wat is goed werkgeverschap? Wanneer je de artikelen in deze Renda hebt gelezen, dan lees je tussen de regels door een aantal woorden die duidelijk maken hoe goed werkgeverschap eruitziet.

Als werknemers én opdrachtgevers jouw organisatie omschrijven als een bedrijf wat veel waarde hecht aan betrokkenheid, vertrouwen, warmte én werkplezier, dan is er wat ons betreft al een hele grote stap gezet richting goed werkgeverschap!

Jan Baarends
Hoofdredacteur

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.
Gluren bij de buren

Duurzaamheid zit in 3 facetten bij deze 'buurman': in innovatie, in sociale en duurzame inzetbaarheid en in grondstoffen. 

Sluit gratis online aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren