netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Hoe woon jij? Thieu Platenburg

do 13 jul 2017

Samen met zijn vrouw Susan en zoons Bobbie en Olivier woont Thieu Platenburg in Oss. Op 16 augustus 2010, op de verjaardag van Susan, kreeg de familie de sleutel van het nieuwe huis. Dat betekende nog niet dat ze er daadwerkelijk konden intrekken, want er moest nog een hoop gebeuren, vertelt Thieu aan de keukentafel die gemaakt werd door een vriend. Vol trots pakt hij er een zwart kladblok bij en slaat het open. Het is de zelfgemaakte LEAN-planning van de verbouwing. Als voormalig hoofd projectmatig onderhoud bij BrabantWonen weet Thieu waar hij over praat. Containers bestellen, vloer strippen, bomen rooien, dak afwerken? pagina voor pagina staat met balpen beschreven wat er die dag moest gebeuren. "Mooi hè, dit schrift zal ik altijd bewaren."

De kriebels om de boel eens flink te verduurzamen, kwamen later pas. “Natuurlijk is alles goed geïsoleerd, maar dat hele verduurzamen was toen nog niet zo aan de orde. Sinds half april dit jaar liggen er strakke zwarte zonnepanelen op het dak. Je kunt natuurlijk ook van die blauwe nemen, maar het oog wil ook wat. Nou ja, het oog van de overburen dan, want zelf zien we ze niet.” Het effect van de panelen is op een zonnige dag als deze wel met het blote oog waar te nemen. Enthousiast loopt Thieu naar de meterkast: “Kijk, je ziet de meter letterlijk teruglopen. Hopelijk kunnen we er aan het einde van het jaar van op vakantie.”

"Helemaal gasloos wonen blijft lastig, maar het verbruik met 80 procent terugdringen moet mogelijk zijn

De volgende stap in de verduurzaming wordt een warmtepomp of een houtkachel. “We zijn er nog niet over uit. Het leuke aan een houtkachel is natuurlijk dat het ook een hoop sfeer in huis brengt. Ik vraag me alleen af of het genoeg is om de hele benedenverdieping te verwarmen. Dan houd je de huidige cv als bijverwarming. Helemaal gasloos wonen blijft lastig, maar het verbruik met 80 procent terugdringen moet mogelijk zijn.”

Die liefde voor duurzaamheid heeft Thieu inmiddels ook overgebracht op zijn zoons. Ook zij lopen zo nu en dan even naar de meterkast om te kijken of de meter nog terugdraait. “Ik heb mijn oudste zoon geadviseerd in de recycling van zonnepanelen te gaan. Over tien jaar zitten we allemaal met die opgebruikte panelen. Daar moet dan natuurlijk weer wat mee gebeuren!”

De familie kijkt naar de toekomst. Ook het huis is toekomstbestendig gebouwd. Wat nu de speelkamer van de jongens is, kan later een slaapkamer worden. Een badkamer is al gerealiseerd op de begane grond. Als het aan Thieu ligt, blijven ze hier dus nog vele jaren wonen. Liefst zonder energierekening.

Fotocredit: Bram Berkien

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren