netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Hoe woon jij? Thomas Hopman

di 8 mei 2018

Thomas Hopman (40) zag een advertentie voor het pilotproject De Groene Brink in een huis-aan-huisblad staan. Het project sprak hem direct aan. Inmiddels is hij één van de vier bewoners van de nieuwe NOM woningen aan de Driek van Erpstraat in Oss. "Aan de ene kant ben je een proefkonijn, maar aan de andere kant krijg je een woning met de nieuwste oplossingen."

In samenwerking met Caspar de Haan en Kemkens Installatieburo BV besloot BrabantWonen het leegstaande ontmoetingscentrum De Brink te renoveren tot vier NOM woningen. Hierbij kreeg elke woning een andere energie-installatie. Door het energieverbruik in de woningen te monitoren willen de partijen kennis opdoen op het gebied van duurzaamheid.

Geen eco-warrior

De ervaring van de bewoners speelt ook een belangrijke rol. Voor dit project selecteerde BrabantWonen huurders die graag hun woon- en gebruikerservaringen willen delen en duurzaamheid belangrijk vinden. Thomas Hopman is één van de gelukkigen: “Vroeg of laat moeten we allemaal op een andere manier met energie omgaan. Ik ben geen eco-warrior die op de barricade gaat staan om de wereld te verbeteren, maar vind het fantastisch dat ik concreet een bijdrage kan leveren door te wonen in deze proefwoning. Ik doe het dan ook niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen. Door nu te kijken wat het beste werkt en het meest comfortabel is, hoop ik bij te dragen aan comfortabele toekomstige woningen.”

Hopman, die als kind vanuit Twente naar Oss verhuisde, is trainer (recreatief) kunstschaatsen en reist hiervoor het hele land door. “Als ik dan ’s avonds thuis kom, wil ik graag een comfortabele leefomgeving hebben.” Dat de woning goed is geïsoleerd én goed wordt geventileerd is duidelijk te merken: “Ik moet naar buiten kijken om te zien wat voor weer het is, binnen merk ik daar niets van.”

Eén aanspreekpunt

Vanuit BrabantWonen wordt Hopman gecoacht, zowel op gedrag als begrip. Niet alleen krijgt hij uitleg over de installaties in zijn huis, ook krijgt hij tips voor zijn energieverbruik en hoe hij zo duurzaam mogelijk kan wonen. De woning van Hopman wordt opgewarmd door een bodemwaterwarmtepomp en geventileerd door de nieuwste vraaggestuurde ventilatiebox van Renson. “Ik heb duidelijke uitleg gekregen over de technische apparaten in de woning. Daarnaast is het fijn om één aanspreekpunt te hebben waarbij ik terecht kan met vragen. Tot nu toe zijn er nog geen dingen die tegenvallen”, vertelt Hopman, die nu ongeveer 1,5 maand in zijn nieuwe woning woont.

Hopman kent de andere drie bewoners inmiddels ook al aardig. Ze willen om de zoveel tijd bij elkaar komen om hun energieverbruik te vergelijken en samen te kijken waar iedereen tegenaan loopt. “Je merkt dat we er allemaal bewust voor gekozen hebben om hier te wonen”, aldus Hopman. De pilot duurt 3 jaar. Daarna mogen Hopman en de andere bewoners gewoon in de woningen blijven wonen.

Lees meer informatie over De Groene Brink.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Dag van de Bewoner 2020

Volg in november de Maand van de Bewoner in vier webinars

Meer informatie en meld je aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren