Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Hoe komen we tot gedragsverandering?

Naast mijn reguliere werk ben ik voorzitter van de Kring Vastgoed Zuid. Met vastgoedmensen van 22 woningcorporaties delen we kennis en leren we van elkaar. Vaak gaat het over Duurzaamheid; zonnepanelen, bouwkosten, nul-op-de-meter, circulariteit, u kent de onderwerpen wel. Minder vaak gaat het over gedrag, terwijl gedrag een zeer belangrijke factor is als het om energiebesparing gaat.

Uiteraard merkt ieder Kring-lid de corona crisis. Ik heb laatst aan onze leden de vraag gesteld: ‘Hoe gaat het met jou en wat doe je om door deze crisis heen te komen?’ In de reacties was wel een rode draad te herkennen: ‘ik werk vanuit thuis, heb afspraken met mijn partner over het lesgeven aan onze kinderen, ik maak dagelijks een kort wandelingetje in de natuur en probeer regelmatig te bewegen.’

Tot op heden gaat het goed, dat is wel de algemene teneur. Mensen slagen er in werk en privé ook in deze moeilijke tijd te combineren. Uiteraard klinken de zorgen ook door. Zorgen om een ouder maar ook om een nog ongeboren kleinkind. Het zijn spannende tijden.

Opvallend is dat thuiswerken als positief ervaren wordt. Een 6-tal reacties:

  • Persoonlijk kan ik thuis goed werken en ligt mijn productie volgens mij hoger dan op kantoor.
  • Het thuiswerken bevalt steeds beter. Minder afleiding waardoor de productiviteit hoger is.
  • Het thuiswerken begint steeds meer te wennen, al mis je de dagelijkse omgang met de directe collega’s wel.
  • Het thuiswerken heeft inderdaad bij mij ook zijn plekje gevonden.
  • Ik moet zeggen dat ik snel wen aan het thuis werken (waar ik flink tegenop zag), het bevalt me prima.
  • Thuiswerken wissel ik af met 2 dagen kantoor en dat bevalt me prima.

Even een rekensommetje

Door de corona worden we gedwongen oplossingen te bedenken. En ‘thuiswerken’, dat is blijkbaar een goeie. Maar is deze oplossing ook goed genoeg voor straks? Als we met zijn allen in de aprés-corona fase zitten?

Stel dat we het met zijn allen doen, we werken 2 dagen thuis. Wat levert dat op? Als we gemiddeld 20 km van ons werk wonen dan is dat 20 x 2 = 40 km per dag woon-werkverkeer. Als we dit doortellen naar 2 dagen per week gedurende 45 weken dan scheelt dat 3.600 km woon-werk km per jaar per werknemer. Maar echt interessant wordt het als veel mensen dit gaan doen. Bij 1000 loopt de winst op naar 3,6 miljoen km. De rekensom naar 10.000 medestanders is snel gemaakt, 36 miljoen km!! Ik moet dan gelijk denken: minder files, minder CO2, minder NOx, minder ongelukken en ’s morgens een half uur langer uitslapen. Waarom doen we dit straks dan niet? Het is een kleine gedragsverandering van ons allemaal waar iedereen beter van wordt. Of blijven we toch dat gewoontedier dat na de corona crisis weer dagelijks in de auto naar zijn werk rijdt?

Speerpunt

Is dit straks jouw persoonlijke speerpunt om groener uit de corona crisis te komen? Ik zou het fantastisch vinden. Daarmee sluiten we aan bij het manifest van 170 Nederlandse wetenschappers (Trouw, 11 april 2020):

We kunnen Nederland radicaal duurzamer en eerlijker maken: vijf voorstellen voor Nederland na Corona.

Met dit speerpunt ‘meer thuiswerken’ val je onder button 4: vermindering van Consumptie en Reizen. Mijn advies, pas het toe, Nederland wordt er beter van! Vooral als we het samen doen. Wie doet mee?

Reacties

Els Krijntjes - Antares 12 mei 2020 12:40

Als jouw directe collega Wim, wil ik graag reageren. Ik woon op 63 km afstand van Antares. Iedere dag van zuid-Limburg naar Tegelen, ik vond het heel gewoon. Ik zag zelfs op tegen thuiswerken. Stel dat mijn computer hapert, stel dat ik iets vergeet mee te nemen van kantoor, stel dat ik een één op één gesprek wil, stel dat ?. een beetje doemdenken omdat ik het nooit eerder deed. Nu ik door het Corona-virus in het diepe gegooid ben en opeens thuis móest werken, zie ik gelukkig veel voordelen. Minder in de auto betekent minder tijdverlies, minder uitlaatgassen, minder gestress. Bewoners contacten gaan prima telefonisch, per mail of met WhatsApp (beeldbellen) en indien nodig maak ik een persoonlijke afspraak op de dagen dat ik op kantoor ben. Ik werk 32 uur verdeeld over 4 werkdagen. Een verdeling van twee werkdagen vanuit thuis en twee dagen op kantoor werken, zie ik nu echt wel zitten. Heerlijk om op die manier mijn collega's toch regelmatig te zien en, indien meerdere werknemers dit gevoel delen, slechts twee maal wekelijks op een rustigere en schonere autosnelweg naar mijn werk te kunnen rijden.

Sean Vos - SlimRenoveren 07 mei 2020 07:55

Mooie oproep Wim. Wij doen mee! In 2016 schrokken we ons rot: we bleken voor onze opdrachten 20% van onze werktijd in de auto te zitten. We hebben toen onszelf het doel gesteld om 10% minder autokilometers te maken. Wat bleek: als je jezelf een doel stelt en de voortgang bijhoudt, blijkt het veel makkelijker te halen. Ondanks een flink aantal opdrachten op behoorlijk wat afstand van Eindhoven, hebben we onze doelstelling voor 2017 gehaald.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren