netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Nieuwe ramen, deuren en kozijnen voor Het Schip

ma 5 sept 2016

In de Amsterdamse Spaarndammerbuurt staan rondom het gelijknamige plantsoen enkele mooie voorbeelden van de Amsterdamse School-architectuur. De circa honderd jaar geleden gebouwde bouwwerken zijn ontworpen door Michel de Klerk, één van de voormannen van deze architectuurstroming. Het bekendste gebouw, Het Schip, wordt aangepast en gerestaureerd. Donderdag 8 september nemen we er een kijkje en jij kunt nog mee

Onderdeel van de werkzaamheden is het herstellen en vervangen van de houten ramen, deuren en kozijnen van Het Schip. Dit zal geheel in eigen beheer worden verzorgd door Renda-partner Verweij Houttechniek in opdracht van Vastbouw.

"Een onderdeel van het project is reeds afgerond", vertelt Ruud Verweij. "Het museumgedeelte is namelijk al in ere hersteld. De woningen volgen in het tweede deel van 2016. De verwachting is dat het project medio 2017 geheel is afgerond."

Authentiek 

Verweij: "Alle producten worden vervaardigd uit Oregon Pine. Dit is een mooie houtsoort met een vergelijkbare uitstraling als Grenen, wat vroeger werd verwerkt in ramen, deuren en kozijnen. Om het authentieke karakter van het gevelbeeld te handhaven, wordt er monumentenglas in de ramen verwerkt. Hier vallen ook getoogde en gebogen ruiten onder. Bovendien is er veel oog voor de details van vroeger. Deze worden gehandhaafd, of teruggebracht op basis van oude tekeningen en foto's."

Nieuwe ramen in een monumentaal pand, dat betekent dat elk raam vanwege de pasmaat uniek moet worden. Daarom wordt elk van de ruim 1300 ramen apart ingemeten en geproduceerd.

"We zien het als een bijzonder project waarbij we onze kennis en kunde met trots hebben toegepast."

 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren