Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Het samenbrengen van belangen

18 april 2019

Bouwzorg Fryslân sluit als nieuwe partner aan bij Renda. Oprichter Helena Spits beantwoordt de vijf vragen van het welkomstinterview.

1. Wat is Bouwzorg Fryslân voor bedrijf?

Bouwzorg Fryslân helpt woningcorporaties, aannemers en vastgoedonderhouds-bedrijven met bewonerscommunicatie tijdens renovatieprojecten. Wij zijn gespecialiseerd in het inrichten van klantgerichte bouwprocessen. Ook geven we invulling aan en ondersteunen we bij de uitvoering.

2. Welke van de Renda-thema's vinden jullie het belangrijkst en waarom?

Communicatie en bewoners centraal
Als je weet wat het belang is van communicatie en het centraal stellen van de bewoners, dan weet je ook dat dat zeker niet makkelijk is. Je kunt hier op veel manieren invulling aan geven afhankelijk van de situatie. Door zoveel mogelijk kennis te vergaren, voorkom je dat je blind wordt door je eigen zienswijzen Je hebt dan een breder scala aan mogelijke manieren om communicatie aan te vliegen. Een manier die bij de bewoners past, maar ook bij de corporatie en de uitvoerende partijen.

Ketensamenwerking en componentrenovatie
Inhoudelijke kennis over ontwikkelingen in het vakgebied is nodig om tot de juiste strategie te komen.

Bouwen is een middel om tot een doel te komen. Dat geldt ook voor communicatie. Beide zijn het geen doel op zich. Je hebt veelzijdige kennis en een brede interesse nodig om tot het beste resultaat te komen.

Ontwikkelingen woningmarkt, beleid en regelgeving
Ons bestaansrecht ontlenen we aan het oplossen van problemen voor onze opdrachtgevers. Daarvoor moeten we weten wat er speelt in onze sector.

3. Hoe helpen jullie de sector vooruit?

Door te laten zien dat je resultaten verbetert en dat je werk leuker is als je kiest voor een hoger doel. Dat klinkt vreemd en geeft best wel eens weerstand. Maar als we laten zien dat als je intrinsiek gemotiveerd bent, je werk veel leuker wordt, dan werkt dat aanstekelijk. We zien veel te veel uitgebluste collega’s die gebukt gaan onder de enorme werkdruk. Bij ons is de werkdruk ook hoog, maar wij krijgen energie van alle mensen die we helpen. Dat zijn niet alleen bewoners, maar dat is ook de werkvoorbereider van de aannemers en de sociaal projectbegeleiders van de corporatie.

4. Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

Tijdens de slechtere jaren in de bouw, ontstond er een explosie van creativiteit ontstaan in de bouw. Nu er weer volop werk is, vervallen we weer in de oude patronen. Ik vind het jammer dat de samenwerking tussen de partijen weer spannender wordt door economische / financiële belangen. Ik denk dat de sector hogere doelen moet stellen en die op een creatieve manier samen moet proberen te bereiken. Ook denk ik dat de sector voortrekker moet worden in het onderwijs. Online opleiding in combinatie met praktijkdagen zijn in andere sectoren heel gewoon. Die zie ik nog veel te weinig. Sowieso kunnen we nog veel automatiseren. Tijdens de workshop over Blockchain werd heel duidelijk dat we daar niet onderuit komen.

5. Wat wil je zelf nog kwijt?

In mijn werkende leven heb ik veel verschillende functies bekleed. Ik werkte bij vooraanstaande architectenbureaus en was jaren opzichter bij een woningbouwvereniging. Ik deed mijn werk, maar voelde me nooit echt gelukkig. Er ontbrak iets. Tijdens mijn studie commerciële economie kwam ik erachter wat dat was. In de bouwsector staat de techniek centraal. Maar voor mij is bouwen nooit een doel op zich geweest. In mijn beleving is het een manier om de woonomgeving te verbeteren en mensen gelukkiger te maken. Op mijn geheel eigenwijze wijze geef ik vorm aan klantgerichte bouwprocessen. Ik beleef ongelofelijk veel plezier in het samenbrengen van de belangen van opdrachtgevers, huurders en bouwende partijen tijdens het bouwproces. Door het inzetten van de kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan probeer ik mijn bijdrage te leveren aan het optimaliseren en leuker maken van het bouwproces.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren