Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Het draait om mensen, de rest is bijzaak!

Beste Fedde, we willen je vragen of je deze week een column zou willen schrijven voor op Renda! Het is een persoonlijk stukje over een onderwerp dat jou bezighoudt en het mag oproepen tot wat discussie uiteraard, succes!

Daar sta je dan, maar eens even kijken. Stukje over duurzaamheid, ketenintegratie, samenwerken in de bouw? Ligt eigenlijk zo voor het grijpen, we hebben bij LAUDY natuurlijk prachtige projecten en referenties waar we veel over kunnen vertellen. Nu heb ik daar even over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik het daar even niet over ga hebben. Ik wil graag even met jullie achter de schermen kijken.  

We kunnen een prachtige woning bouwen, duurzaam en zuinig renoveren met alle voorzieningen en mogelijkheden, dat is geen probleem. Maar wat nu als in het proces daar naartoe, de bouwers, leveranciers en betrokkenen er geen voldaan gevoel aan hebben overhouden. Wat nu, als de bewoners niet echt gelukkig zijn, omdat hun verwachting toch niet helemaal is ingevuld, wie heeft er dan wat aan heeft gehad? Alles wat we doen is toch in eerste instantie bedoeld om er mensen beter van te laten worden.

We kunnen prachtige artikelen en verhalen schrijven, maar beantwoorden we aan de fundamentele vraag, wie heeft er wat aan? Als het in de basis niet meer om de mensen draait, dan kan dat toch nooit de bedoeling zijn?

Een les uit het dagelijks leven!

Sinds een paar jaar ben ik persoonlijk betrokken bij de ouderenzorg en maak ik het proces in de zorg van dichtbij mee. Mijn moeder is 82, dementerend en sinds een paar maanden opgenomen in een verzorgingstehuis. Ik ben mantelzorger en ondersteun de cliëntenraad, alles in het belang van de bewoners. Het is een hele kluif. Er zijn ook hier veel belangen om te dienen. Gelukkig doen we het samen in ons gezin en ervaar ik dat mijn vrouw en kinderen dezelfde verantwoordelijkheid voelen als ik, dat is mooi om te zien. Wij zijn de enige die de zorg voor haar op ons kunnen nemen en we doen het met hart en ziel!

Juist in de zorg zie je dat het vooral de verzorgers zijn die de kwaliteit van leven voor de inwonende ouderen bepalen, de rest is bijna bijzaak. Je leert snel relativeren en anders naar dingen te kijken en word je bewuster van de essentie van waar we mee bezig zijn. Wat is belangrijk in het leven en waarom doen we dingen? Deze wijsheid probeer je ook door te geven aan de volgende generatie. Het draait in de basis altijd om mensen, dat is het!  

Wat doen we ermee?

Alle zaken waar we in ons werk dagelijks mee bezig zijn en waar we ons mee profileren zijn belangrijk. Mooie projecten, tevreden opdrachtgevers en bewoners, duurzaamheid, het behoud van deze planeet en zuinig omgaan met grondstoffen zijn van levensbelang als we onze kinderen op een bewoonbare planeet willen achterlaten. Een comfortabele en vooral betaalbare woning en werkomgeving voor alle mensen in onze samenleving, dat is wat iedereen ook wil. Soms gaan we zo op in het onderwerp dat we het doel uit het oog verliezen, mensen!

Wat opvalt is dat de processen in de verzorging eigenlijk niet heel veel verschillen van die in de bouwwereld en die in het dagelijks leven. Als je een omgeving creëert waarin mensen aandacht krijgen en zich veilig, gehoord en gewaardeerd voelen en ze de kans krijgen om te excelleren in waar ze goed in zijn, maakt wat en hoe ze dingen doen niet zo heel veel uit. Het haalt het beste in mensen naar boven. Betrokkenheid van mensen is het belangrijkste, zij zijn per definitie duurzaam en hebben oog voor het eindresultaat. In het eindresultaat staat de mens centraal, daar was iedereen het al over eens. Het belang van alle mensen in de keten zou in ieder programma van eisen het uitgangspunt moeten zijn, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Wie durft!   

Reacties

Jan Scholten - Car-systems 26 oktober 2018 00:26

Goed verhaal Fedde, de spijker op de kop!

Will Peeters - 3D Company Creative Product Development 24 september 2017 23:22

Hé Fedde. De spijker precies op zijn kop! Wij zitten in een vergelijkbaar schuitje alleen hebben wij het geluk dat we met een grotere groep de zorgen voor onze moeder kunnen delen. Maar wij kunnen onszelf helemaal vinden in het belang van betrokkenheid en het meedenken in het welzijn van hulpbehoevenden. Keep up the good work, chapeau voor jullie inzet; goed bezig met jouw gezinnetje!

Natascha Kleyn - NK Communicatie & Advies 19 september 2017 16:31

Mooi artikel Fedde, ben het roerend met je eens! Denken, redeneren en handelen vanuit techniek, planning en protocol lukt ons wel. Maar denken, handelen en je proces inrichten vanuit de beleving van de bewoner is toch net even weer een andere tak van sport! Begin bij het begin, bijvoorbeeld in een programma van eisen: zet de bewoner centraal. Dat is immers waar we het allemaal voor doen! Blijven communiceren en de bewoner betrekken in het proces. Kortom, wat heb ik toch een prachtig vak!

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren