Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

HEEMwonen legt lat hoog met circulair woonproject

5 maart 2018

In Bleijerheide, een wijk in Kerkrade, worden drie hoogbouwflats van HEEMwonen en het omliggende gebied getransformeerd tot een nieuwe, duurzame leefomgeving met circa 125 nieuwe woningen. Vrijdag 23 februari was de officiële kick-off van SUPERLOCAL, dat onder de noemer Super Circular Estate bekend staat als Europees project. De ambitie van het project is om bij de bouw van de nieuwe woningen alleen materiaal te gebruiken van de bestaande flats.

Eind vorig jaar werd bekend dat Super Circular Estate 4,7 miljoen euro aan Europese subsidie ontvangt vanuit het Urban Innovative Actions fonds. Deze subsidie is toegekend omdat het project bijdraagt aan een duurzame economie die efficiënt met grondstoffen omgaat. Concreet worden vier testwoningen gebouwd waarbij verschillende recyclemethoden worden getest op hun levensvatbaarheid en kopieerbaarheid. De vier testwoningen worden naar verwachting al in 2018 opgeleverd.

Expogebouw

Tot voor kort stonden er vier hoogbouwflats in Bleijerheide. Deze voldeden echter niet meer aan de huidige woonwensen. In 2017 werd één van deze flats gesloopt en met de materialen die hierbij vrijkwamen is een expogebouw gemaakt. Dit expogebouw, met daarin een tentoonstelling met informatie over het project, werd tijdens de kick-off onder toeziend oog van vele buurtbewoners geopend. Het gebouw geeft inzicht of hergebruik van de materialen uit de gesloopte flat in de praktijk zinvol en op grote schaal mogelijk is.

Informatiemarkt en symposium

Volgens het circulaire principe worden de oud-bewoners uitgenodigd om weer in het gebied te wonen. Tijdens de kick-off konden (oud)bewoners op een informatiemarkt meedenken over de inrichting van het omliggend gebied, zoals het groen, parkeerplekken en speelgelegenheden. Ook konden ze aangeven welke wijkvoorzieningen ze graag zouden willen zien. Met een virtual reality bril kregen ze zelfs een eerste indruk van de mogelijkheden van de gerenoveerde flat.

Voor professionals werd tijdens de kick-off een symposium en rondetafelgesprek georganiseerd over het slagen van de circulaire economie, waarbij erkend werd dat dit aangejaagd moet worden door een gedragsverandering in zowel de bouwketen, als bij de bewoners.

Duurzame besluitvorming

Er werken 12 partners samen aan het Super Circular Estate project: HEEMwonen, gemeente Kerkrade, IBA Parkstad, Stadsregio Parkstad Limburg, Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek B.V., Bouwbedrijven Jongen (Koninklijke VolkerWessels onderneming), Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), gemeente Brunssum, gemeente Landgraaf, Zuyd Hogeschool en branchevereniging VERAS. Het doel van het project is om een nieuw elan aan te jagen in het management van woningcorporaties in de richting van meer duurzame besluitvorming en processen.

De belangrijkste verwachte resultaten:

  • De duurzame sloop van een hoogbouwflat met 100 woningen.
  • De realisatie van vier proefwoningen uitgaand van verschillende recyclemethodieken met geoogste materialen uit de gesloopte flat.
  • Circa 125 voormalige bewoners terug in de nieuwe buurt.
  • Een gesloten waterkringloop die 35 huishoudens voorziet van kwalitatief hoogstaand drinkwater.
  • Een wijkcentrum met sociale voorzieningen met zes functies om sociale cohesie te stimuleren gericht op het afvalbeperking.
  • Een mobiliteitsplatform dat voorziet in e-cars, (e-)bikes en scootmobielen voor bewoners

Meer informatie over dit project vind je op www.superlocal.eu.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren