Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Gezond ventileren

26 november 2020

Een ding staat vast: het belang van ventilatie tegen de verspreiding van het coronavirus is niet te onderschatten. Het RIVM adviseert om minimaal te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Woningen, scholen en kantoren die nog niet aan de minimale ventilatie-eisen voldoen, krijgen het advies om continu ramen en deuren open te zetten. Dat wordt de komende wintermaanden knap lastig.

Aan het Handelsplein in Amstelveen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan project Up Mountain. Deze exclusieve nieuwbouwappartementen worden onder andere uitgerust met een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem.

Verspreidt het coronavirus zich via aerosolen?

In het begin van de coronapandemie ging men ervan uit dat de besmettingsroute via aerosolen (kleine druppels in de lucht) beperkt was. “We leren steeds meer over het virus”, vertelt Richard Geraerts, verkoopleider Nederland bij Duco Ventilation & Sun Control. “Eerst was er veel aandacht voor handen wassen en gezonde afstand, vervolgens beseften we het belang van mondmaskers en daarna groeiden de inzichten rond ventileren. Er komen nu meer en meer gevallen naar voren die laten zien dat er een kans op besmetting bestaat via aerosolen. Bij kleine en drukbezette ruimtes bijvoorbeeld, zoals studio’s of klaslokalen, wordt die kans groter en groter." 

Soms kunnen een muffe geur in de kamer of minder concentratie wijzen op een tekort aan verse lucht.

Natuurlijk ventileren = lagere concentratie aerosolen

Hoe kan ventilatie dan het beste aangepakt worden? Geraerts: "Wat telt is verse lucht rechtstreeks van buiten naar binnen brengen. Want daarmee verdun je de concentratie van aerosolen die mogelijk het virus bevatten. Maar hoe weet je nu of er genoeg verse lucht de ruimte in komt? Zo kun je dat eigenlijk niet weten. Soms kunnen een muffe geur in de kamer of minder concentratie wijzen op een tekort aan verse lucht. Maar dat is niet altijd zo! Bij Duco kiezen we resoluut voor natuurlijke vraaggestuurde ventilatie. Het voordeel van vraaggestuurde ventilatie is dat de luchtverversing automatisch gebeurt en afgestemd is op het gedrag van de bewoner. En met een CO2-meter kun je zien of er genoeg verse lucht binnenkomt.”

Natuurlijke ventilatie met zonesturing

Ventilatiesystemen worden steeds meer vraaggestuurd, aldus Geraerts. “Er wordt in de appartementen van project Up Mountain alleen geventileerd als het daadwerkelijk nodig is. Vraaggestuurde systemen leveren al een fikse energiebesparing op ten opzichte van continu draaiende ventilatiesystemen. Onze DucoBox Focus met zonesturing vormt het kloppend hart van het systeem. Deze ventilatiebox met interne regelkleppen onderscheidt zich van een traditionele ventilatiebox door regeling op de luchtafvoer per ruimte. Daarnaast voorzien elektronisch gestuurde toevoerroosters de droge ruimtes van verse buitenlucht. De uitdaging bestond erin om het ventilatierooster TronicMiniMax discreet te integreren in de triple-beglazing van de schuifpuien. De actief sluitende aluminium klep voorkomt bovendien fluittonen bij over- of onderdruk in hoogbouw.”

Gezond ventileren

“Te hoge CO2-concentraties, te weinig ventilatie en extreme temperaturen vormen de basis van diverse klachten”, gaat Geraerts verder. “Omdat een gezond binnenklimaat voor iedereen vanzelfsprekend zou moeten zijn, ontwikkelden we reeds enkele jaren geleden het ‘Duco at HOME’ concept. Dit totaalconcept brengt dankzij een uitgekiende strategie van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen een gezond en comfortabel binnenklimaat in gebouwen teweeg. Het concept is inzetbaar bij zowel nieuwbouw als renovatie, en dat op een energiezuinige manier. Door gebruik te maken van buitenzonwering en intensieve ventilatie die zorgt voor grotere debieten koele buitenlucht, kan er een optimaal binnenklimaat gedurende het hele jaar worden gegarandeerd. Zeker in tijden van deze coronapandemie geen overbodige luxe.”

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren