netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Gebouwtransformatie, een zegen of een vloek?
Luc Jans

di 8 november 2016

Afgelopen jaren zijn in Nederland veel panden getransformeerd, omdat ze een andere bestemming of functie hebben gekregen. Denk aan de leegstaande kantoren die een woonbestemming hebben kregen, maar ook monumentale gebouwen zoals kloosters en scholen die zijn omgeturnd tot moderne woningen. Er bestaat zelfs een expertteam bij de overheid die eigenaren adviseert over de mogelijkheden van kantoortransformatie.

Naast het feit dat deze gebouwen mooie kansen bieden voor herbestemming, zijn er bouwtechnisch gezien wel een aantal drempels te nemen. Bij transformatie naar huisvesting komen nu eenmaal diverse aspecten om de hoek kijken die roet in het eten kunnen gooien. Denk aan bijvoorbeeld daglichttoetreding, de draagconstructie maar ook vaak de verouderde installatietechniek. Daarnaast is het is in ieders belang dat dergelijke bouwprojecten zo snel mogelijk worden uitgevoerd, zodat de woningen vlot op de markt kunnen komen.

Zeker bij transformatie is samenwerking cruciaal. De cultuur en structuur van de bedrijfstak van de bouw moeten veel meer geënt worden op symbiose in plaats van dat ieder zijn 'eigen ding' doet. Product- en procesinnovatie is hiervan een mooie ontwikkeling. Zo speelt het BoWall wandconcept slim in op gebouw transformatie. De techniek in deze wand is eenvoudig bereikbaar gemaakt via een geïntegreerde goot die is afgedekt met een afneembare plint. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk dié installatietechniek in de wand kunt plaatsen die aansluit bij de nieuwe functie van de ruimte. Deze lichtgewicht wanden geven een goede thermische isolatie en vragen geen aanpassingen in draagstructuur. Ook nieuwe installaties en systemen integreer je eenvoudig met de bestaande systemen van het gebouw.

Het is goed om te ervaren dat steeds meer installatie-fabrikanten begrijpen wat dit voor hen betekent en hoe ze kunnen profiteren van dergelijke ontwikkelingen. Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van elektrotechnische systemen voor woningen. Huishoudens gaan steeds vaker over op 100% elektriciteit of gebruiken zelfs zwakstroom. ABB, een grote speler op het gebied van installatietechnische ontwikkelingen, heeft hier handig op ingespeeld. Door een schakelkast te ontwikkelen die in de slimme installatiewand is geïntegreerd, is de meterkast overbodig geworden.

Transformatie betekent dus meer dan alleen herbestemming van erfgoed. Het vraagt om flexibele gebouwen die mee veranderen met de wensen van vandaag. Procesinnovatie en samenwerking lijken het antwoord maar vragen een andere benadering door de markt. Hier ligt voor nu onze de grootste uitdaging.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren