netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Fouten maken mag

ma 26 feb 2018

Eén leermeester, twee leerlingen. Meer wil leermeester Erik Blommert (36) er ook niet bij zich hebben. "Dit is voor mij het maximale. Als je het goed wilt doen, kost het best veel tijd en het eigen werk gaat natuurlijk ook gewoon door." Gelukkig heeft hij met Robin Otten (20) en Nick Bijkerke (22) twee jongens die hij wel met een boodschap kan sturen.

Robin is, na een stageperiode van 10 weken, sinds de bouwvakantie bij elk® in dienst. Nick loopt al wat langer mee. Drie jaar geleden kwam hij als stagiair binnen. Na een kort uitstapje werkt hij sinds de zomer weer met zijn leermeester.

9.000 profielen

Op de vraag waarom de twee ervoor hebben gekozen om timmerman te worden, komt een duidelijk antwoord. Robin: “Vroeger heb ik als kind met mijn vader ons huis verbouwd, toen ben ik van het vak gaan houden.” Ook Nick vindt het het mooiste vak wat er is. “Ik werk het liefst met mijn handen, super om te zien wat je allemaal kunt maken.”

Vooral het vak van onderhoudstimmerman vinden de jongens mooi. Door het contact met de bewoners en de afwisseling in het werk. Nick: “Ik heb tussendoor een jaar in de nieuwbouw gewerkt. Daar moest alles vooral snel en deed ik de hele dag hetzelfde. Ik heb dat jaar zeker 9.000 profielen gesteld. Daar leer je uiteindelijk weinig van.”

Zwarte kit

Over leren hebben de twee bij Erik niet te klagen. De jongens noemen hem ‘recht voor zijn raap’. Robin: “Als iets niet goed is dan laat hij het direct weten.” Erik vult meteen aan: “Maar fouten maken mag. Ik laat ze eerst meelopen, daarna gaan ze kleine dingen alleen doen. Door het zelf te doen leer je uiteindelijk het best, óók door het af en toe fout te doen. Die fout zal je dan niet snel nog eens maken.”

Nick kan zich één fout nog heel goed herinneren: “Ik mocht van Erik een dorpel afkitten. Had ik nog nooit gedaan en juist omdat ik het extra goed wilde doen, ging het helemaal mis.” Alles zat onder de zwarte kit, van de vloerbedekking tot de gordijnen.” Erik: “Net bij een hele aardige oudere bewoonster, die zelfs stamppot voor ons had gemaakt. Toen was ik niet blij. Maar we hebben alles netjes opgelost en Nick heeft ervan geleerd.”

Meedenken

Hoewel de jongens nog leerling zijn voelen ze zich volwaardig lid van hun team. Robin: “We hebben het echt gezellig met elkaar, elke dag maken we veel lol in de keet.” Nick: “En de directie luistert serieus naar ons. Zo hadden we begin februari een teammiddag met workshops waarbij we mochten meedenken. Dat maakt het werk extra mooi!”

Leermeester Erik Blommert
Leerlingen Robin Otten en Nick Bijkerke
Opleiding Timmeropleiding Summa College en SBRH
Leerbedrijf elk®

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren