Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Formule 1 renovatie in Veghel

15 oktober 2020

Caspar de Haan en Area rijden de Grand Prix van Veghel en de pitstraat is ingericht in de wijk De Leest. Met hun F1-team renoveren ze in totaal 149 huurwoningen van Area. De woningen gaan van label D naar label A.

Energieneutraal in 2050

In 2050 moet de complete gebouwde omgeving energieneutraal zijn. Alle woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen. Met nieuwbouw lukt dat wel. Je past de laatste stand van techniek toe om woningen te verduurzamen, zelfs energiepositief te maken. Maar voor de bestaande bouw is dat een immense opgave. Het gaat om 6,5 miljoen woningen en een half miljoen bedrijfsgebouwen. Vanaf nu zou je alleen al duizend woningen per dag al dan niet ingrijpend moeten renoveren om dat doel te halen.

Bron: TNO

De woningen die bijna 50 jaar geleden volgens het Coignet-systeem zijn gebouwd, voldoen niet meer aan de (duurzaamheids)eisen van deze tijd. Vocht, schimmel en kou waren veelgehoorde klachten van bewoners bij verhuurder Area. In het verleden zijn in Nederland veel van dit soort woningen al gesloopt, soms al enkele tientallen jaren na de bouw.

Pole position

Als de zon nog onder is, staan ze al pole position. Vele maanden voorbereiding samen met het team van Area komen nu, in een paar uur, samen. Voordat de zon weer ondergaat, moet de woning weer dicht zijn. 2 geveldelen, onder en boven, gaan eruit en de nieuwe prefab houtskeletbouw voorzetgevels gaan er direct in. Eerst aan de voorkant, later ook achter. Samen met dakvervanging, plaatsen van zonnepanelen, asbestsanering, schilderwerk en herstelwerkzaamheden aan interieurs gaan we van label EI 2,5 (Label C) naar EI 0,9 (Label A++)

Circulair

De nieuwe prefab gevels verduurzamen de buitenschil. Houten kozijnen, steenstrips en pleisterwerk geven de woningen bovendien een fraaie uitstraling. De (onderdelen van de) verwijderde gevels krijgen een nieuwe bestemming. Deze worden verkocht via Gebruiktebouwmaterialen.com, zodat deze weer een nieuwe toekomst krijgen.

Bron: Caspar de Haan

Reacties

Wyb Schuit - Colourscape 15 oktober 2020 21:42

Daar zit muziek en toekomst in. Inspirerend hoor! Complimenten!

Renda ©2021. All rights reserved.
Energietransitie als sociale opgave

Meld je nu aan voor de Online Masterclass 'Energietransitie als sociale opgave' vanaf 21 januari.

Lees meer...

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren