Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Energiemeter om bewoners te helpen met energie besparen

22 oktober 2020

Energielasten stijgen en drukken steeds meer op de woonlasten van huurders. Daarom gaan Aedes en de Woonbond woningcorporaties en huurdersorganisaties extra stimuleren om hun huurders te helpen energie te besparen. Dit kan met een energiedisplay dat in verbinding staat met de slimme meter. Aedes en de Woonbond hebben deze unieke samenwerking 22 oktober via een gezamenlijk persbericht naar buiten gebracht.

Structureel geld besparen
Huurders kunnen op het energiedisplay op een zichtbare plek in huis eenvoudig hun energieverbruik en de kosten ‘live’ aflezen en aanpassen. Uit ervaringen blijkt dat de besparingen bij huurders oplopen van structureel €50 tot soms meer dan €100 per jaar. Ernestine Elkenbracht van Quintens heeft diverse projecten met energiedisplays bij huurders begeleid: “Het gebruik van een display levert je niet alleen geld op. Als je grip krijgt op energieverbruik, word je vaak ook enthousiast voor volgende stappen in woningverduurzaming.

Tonnen CO2-uitstoot voorkomen
Aedes en de Woonbond activeren met dit project corporaties en huurdersorganisaties om bij te dragen aan de uitvoering van het Klimaatakkoord.Zeno Winkels, directeur van de Woonbond: “Het doel is om gemiddeld 5% minder energie te verbruiken per huishouden. Iedere corporatie die 1.000 huishoudens voorziet van een energiedisplay, kan jaarlijks wel 200 ton CO2-uitstoot voorkomen. En huurders krijgen een eenvoudig apparaatje in huis waarmee ze grip krijgen op hun eigen verbruik. Dit kan echt schelen in de portemonnee.” Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, ‘Corporaties lopen voorop bij de verduurzaming van woningen, voor een beter klimaat en een lagere energierekening voor onze huurders. De energiedisplay draagt daaraan bij.’

Steeds meer woningen met een display
De inzet van een energiedisplay biedt woningcorporaties de mogelijkheid een concrete invulling te geven aan hun duurzaamheidsdoelstellingen of aan de woonvisie van de gemeente. De bedoeling is dat corporaties beginnen met minimaal 100 huishoudens, om daarna jaarlijks 2 tot 10% van de huurders een display aan te bieden. Huurdersorganisaties kunnen de corporatie ondersteunen in het vinden van logische momenten om een energiedisplay te installeren en hier uitleg over te geven, bijvoorbeeld na woningrenovatie of bij wisseling van huurder. De omvang van het gezamenlijk woningbezit van 2,3 miljoen corporatiewoningen biedt een enorme kans om echt meters te maken met energiebesparing door bewustwording en gedragsverandering.

Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

Meedoen?
Renda-partner Quintens zorgt namens de deelnemende partijen voor de informatievoorziening van corporaties, denkt mee over de inpassing van deze aanpak in hun werkprocessen en ontzorgt tijdens de implementatie door de organisatie van een helpdesk en training van energiecoaches. Ook meedoen? Neem contact op met het team Meters Maken: 030 6566086, metersmaken@quintens.nl of kijk voor meer informatie op: https://www.energieengedrag.nl/meters-maken

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren