Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Pilot energieleverende hoogbouwflats

23 oktober 2018

Het project Inside Out heeft al vele stappen gezet op weg naar de eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa. Zo is de pilotwoning op de 10e verdieping van de hoogbouwflat aan de Henriƫttedreef in Utrecht intussen gereed. Woningcorporatie en projectpartner Bo-Ex lanceerde een korte film over dit project.

Met de proefwoning aan de Henriëttedreef gaat Bo-Ex samen met haar projectpartners twee uitdagingen aan. De eerste is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Hoogbouwflats vormen hierbij een flinke uitdaging, doordat er veel woningen onder één dak zijn en er beperkte ruimte is om energie op te wekken. De tweede uitdaging is om te zorgen dat huurders van sociale huurwoningen voordeel hebben bij de energietransitie. Hoe zorg je ervoor dat huurders een comfortabele, opgeknapte woning krijgen met minimale overlast van de werkzaamheden en lagere woonlasten?

Het Inside Out renovatiesysteem biedt een oplossing voor deze uitdagingen. Flats krijgen een slimme gevel met multifunctionele bouwdelen die woningen duurzaam verwarmen en ventileren, gecombineerd met energieopwekking door zon en wind. Onderzoek wijst uit dat de flat aan de Henriëttedreef hiermee op jaarbasis niet langer energie opslurpt, maar energie kan opleveren.

Bo-Ex wil hiermee bereiken dat huurders onder de streep minder woonlasten hebben. Ook wordt met dit systeem de overlast door verbouwing beperkt. Uniek aan het systeem is namelijk dat de installaties aan de buitenzijde van de flat komen – vandaar de naam ‘Inside Out’. De bouwdelen kunnen daardoor geprefabriceerd geleverd worden, de installateurs kunnen snel doorwerken en de bewoners ervaren minimale overlast.

Benieuwd hoe de partners de pilotwoning hebben gerealiseerd en wat de bewoner van de proefwoning vindt van Inside Out? Bekijk dan hieronder de korte documentaire van Bo-Ex of lees meer op tki-inside-out.nl.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren