Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Eilandjescultuur voorkomen

22 april 2021

Kim Wijnen is Manager Innovatie bij Van Wijnen, een onderneming van ondernemers die samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. Aan de hand van het welkomstinterview stelt ze Van Wijnen graag voor aan het Renda netwerk.

1. Wat is Van Wijnen voor bedrijf?

Van Wijnen initieert, ontwikkelt, realiseert en beheert vastgoed in de domeinen wonen, zorgen, leren, werken en recreëren. We maken ons hard voor betaalbare woningen voor heel Nederland. Voor vitale wijken waar iedereen zich thuis voelt. Dat met een duurzaam bouwproces met oog voor de generaties na ons. Daarom zetten we vol in op innovatie. Voorbeelden hiervan zijn de geïndustrialiseerde woonoplossingen van Fijn Wonen, ons living lab op De Loskade in Groningen, deelname aan Project Milestone voor 3D betonprintwoningen, en het funda Huis. Van Wijnen is een familiebedrijf dat echt uitdagingen aangaat. Een inspirerende omgeving met volop mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.

2. Welke van de thema's bewonerscommunicatie, circulariteit, ketensamenwerking, kwaliteit van wonen en energietransitie in de wijk vind je belangrijk en waarom?

Welke niet! Maar als ik moet kiezen, dan betaalbaarheid en circulariteit. Zonder het in de hand houden van de kosten van bouwen en verduurzamen, houdt het uiteindelijk op. We moeten hier als ontwikkelende bouwer onze verantwoordelijkheid in nemen, maar we hebben ook de verantwoordelijkheid om onze partners, zoals opdrachtgevers en vakspecialisten, te wijzen op mogelijke verbeteringen en pro-actief te adviseren. Circulariteit passen we, naast in nieuwbouw, ook steeds meer toe in de bestaande bouw. Juist in de vaak versteende bestaande omgeving, met niet altijd slimme materiaalkeuzes uit het verleden, is het belangrijk om voor de toekomst nu wel het juiste te doen. We sluiten de kringlopen en zien vaak ook positieve neveneffecten in gebruikscomfort, verlaagde kosten of esthetische meerwaarde. Dat smaakt naar meer. Uiteindelijk altijd ten gunste van de bewoners.

Ik zou de bouwers willen uitdagen om pro-actiever advies te geven aan vastgoedeigenaren.

3. Hoe help je de sector vooruit?

Als manager innovatie is vooruitgang en verbetering de basis van mijn werk! Maar innoveren om het innoveren, dat past niet bij me. Ik sta dan ook volop in contact met onze klanten, om te zorgen dat we op basis van hun wensen of verbeterpunten aan de slag gaan en echte klantwaarde toevoegen. Lekker praktisch, dus. Zo ben ik in gesprek gegaan met zo’n 15 woningcorporaties in Brabant en Limburg. Hun suggesties hebben geleid tot meerdere concrete renovatieoplossingen, die we dagelijks toepassen in projecten of onderhoud. De output koppelen we direct terug, ook aan zorgorganisaties of beleggers met woningbezit. Zo voorkomen we eilandjescultuur in het vastgoed.

4. Wat is jouw toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

Ik zou de vastgoedeigenaren willen uitdagen om nog meer de samenwerking op te zoeken met bouwers en vakspecialisten, dan ze nu al doen. En de bouwers willen uitdagen om pro-actiever advies te geven aan vastgoedeigenaren. Uiteindelijk streven we allemaal dezelfde doelen na. Dus bij voorkeur meteen met de juiste neuzen dezelfde kant op, aan de slag!

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.
Ga je mee op First Date?

Laat je verleiden!
Kom naar onze First Date op:
3 feb 15.30u.

Gratis webinar

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren