netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Eerste Healthbox 3.0 in Nederland geïnstalleerd

di 10 apr 2018

In één van de vier gerenoveerde woningen aan de Driek van Erpstraat in Oss is de eerste slimme Healthbox 3 van Renson in Nederland geïnstalleerd. De ventilatiebox is vraaggestuurd, dit betekent dat hij alleen in de zones afzuigt waar en wanneer nodig. De box meet geuren, het vocht- en CO2-gehalte en reageert automatisch op de metingen door direct meer te ventileren wanneer er bijvoorbeeld een te hoog CO2-gehalte is.

Renson wil met behulp van de introductie van de Healthbox 3.0 een volgende stap zetten in de bewustwording van bewoners. “Mensen denken vaak alleen aan isoleren en houden alles dicht in huis”, vertelt Rob Kuijstermans. “Hierdoor kan vocht, schimmel en een hoog CO2 gehalte  in huis ontstaan. Mensen linken dit echter niet aan de hoofdpijn of allergieën die ze hebben. Soms weten ze niet eens welke ventilatie ze in huis hebben. Daar moet echt verandering in komen”, vertelt Rob Kuijstermans van Renson.

De bewoner kan met behulp van een app op zijn smartphone inzicht krijgen in de activiteiten van de ventilatiebox. De app geeft 24 uur per dag inzicht in de luchtkwaliteit. Ook krijgt de huurder een melding wanneer er sprake is van een slechte luchtkwaliteit in de woning. Hierbij wordt niet alleen aangegeven wat de ventilatiebox doet om de kwaliteit te verbeteren, maar krijgt de bewoner ook tips wat hij nog extra kan doen. “Op deze manier hopen we bewoners bewuster te maken van de luchtkwaliteit in hun woning”, vertelt Kuijstermans. Ook voor de installateurs is er een speciale applicatie ontwikkeld, die hen door het hele installatieproces, zoals de inregeling en kalibratie, leidt. “Daarnaast kunnen we via de app ook de debieten bijstellen, waardoor de installatie veel sneller verloopt. Via een webportal kunnen we vervolgens alle installaties beheren en opvolgen. Ook dat scheelt ons een hoop tijd”, vertelt Ben Goossens van Kemkens Installatieburo, die verantwoordelijk is voor de installaties van de woningen aan de Driek van Erpstraat.

Reacties

bekijk ook

Nieuws

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren