Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Een extra gevoel van veiligheid

6 augustus 2019

"Ik voelde me al na drie dagen thuis", vertelt Tiny Dijkema (76). Ze woont sinds april 2017 in de Marnixflat in Vlaardingen, een seniorenflat van Waterweg Wonen. Vanwege het werk van haar man woonde ze lange tijd in Zeeland. "Ik dacht dat mensen hier afstandelijker zouden zijn, maar het is juist andersom. Als je buiten op een bankje zit, heb je altijd wel een gesprek."

Eerder dit jaar won Tiny de prijsvraag die Waterweg Wonen samen met adviesbureau Jonge Honden organiseerde voor de flat. Onder de naam Expeditie Marnix werden ideeën opgehaald om bewoners meer te verbinden, te laten bewegen en mobiel te krijgen. Tiny had al snel een idee: “Mijn dochter Ina is AED-instructeur en wilde wel een cursus geven als wij een AED aanschaften. Samen hebben we het idee ingediend en later, toen we bij de 5 finalisten zaten, gepresenteerd.” Tijdens de finaledag kreeg het idee van Tiny de meeste stemmen. “Daar was ik erg blij mee, want ik vond het belangrijk dat die AED er kwam. Het geeft een extra gevoel van veiligheid!”

Slechte knieën

Dochter Ina schafte het AED-apparaat aan, uiteraard vergoed door Waterweg Wonen, en organiseerde twee lesavonden, met in totaal acht deelnemers. Ook Tiny deed mee: “Ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen, en zeker in een noodsituatie. Ik heb slechte knieën, maar dat interesseert op zo’n moment natuurlijk niet. Er zal vast wel iemand zijn die me overeind kan helpen!”

Dat Tiny zich om andere mensen bekommert blijkt wel als ze vertelt dat ze ook gastdame is in de flat. “Als er iemand ziek is dan stuur ik een, zelfgemaakt, kaartje en daarna breng ik samen met de andere gastdame een bloemetje langs. Dat doen we ook bij jubilarissen, zoals mensen die 60 jaar getrouwd zijn, maar helaas komt dat niet zo vaak voor.”

Ook gaat Tiny graag naar de gemeenschappelijke zaal in de Marnixflat. Voor een kopje koffie, een frikandelletje, een Koersbal wedstrijd of een potje bingo. In de vrije tijd die ze nog over heeft houdt Tiny van puzzelen. “Ik zit graag in mijn stoel Sudoku’s te maken.”

Nieuwe keuken

Ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen, zeker in een noodsituatie

Een echte renovatie heeft Tiny nog niet meegemaakt. “Toen ik hier kwam wonen kreeg ik wel een nieuwe keuken. Ik mocht zelf de tegels en keukenkastjes uitzoeken. En als ik mijn oude keuken zelf weghaalde mocht ik deze houden. Samen met mijn dochter en schoonzoon heb ik het blok naar de andere kant geplaatst, waardoor ik nu een extra grote keuken heb.”

Op dit moment worden de liften in de flat aangepakt. “We hebben twee liften, eentje gaat naar de even verdiepingen, eentje naar de oneven verdiepingen. Als een lift kapot gaat moet iemand dus een verdieping hoger of lager uitstappen. En dat gaat niet als je in een rolstoel zit! Dat ze nu aan het werk zijn zorgt wel voor wat lawaai. Maar ik ben erg blij met hoe Waterweg Wonen ons informeert. En als ik ze nodig heb, kan ik ze altijd bellen.”

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren