Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Een duurzaam leven begint bij jezelf

16 maart 2020

Zo vindt ook de familie Van Corstanje uit Loon op Zand. Sinds de zomer prijken er 8 PVT-panelen op hun dak en een hybride waterpomp op de voorzolder. Vaillant en Alius sloegen de handen ineen om het Volthera concept succesvol te installeren.

Sandra van Corstanje kwam met haar verduurzamingswens in contact met Toon van Doormalen, accountmanager bij Vaillant. Laatstgenoemde raadde aan om het Volthera concept toe te passen: een samenwerking waarbij Vaillant de warmtepomp levert en Alius tekent voor de PVT-panelen. Dat is hoe je het wendt of keert toch een flinke ingreep. Dankzij deze eigenschappen is het systeem ook zeer geschikt voor toepassing bij rijwoningen of sociale huurwoningen van woningcorporaties. Dit Volthera concept toont aan dat je met een relatief beperkt oppervlak toch een grote verduurzamingsslag kunt maken.”

Warmte en energie

Het verschil tussen een regulier PV-paneel en een Volthera PVT- paneel zit hem in de veelzijdigheid. Zo kun je met een Volthera paneel zowel warmte als elektriciteit opwekken. Volgens Bart Michielsen, business developer bij Alius, zijn Vaillant en Alius ingesprongen op een erkend probleem: “Veel woningen in Nederland beschikken over een beperkt dakoppervlak voor het plaatsen van zonnepanelen. In veel gevallen onvoldoende om de volledige elektravraag te dekken. Wanneer je daarnaast ook een warmtepomp-unit moet plaatsen gaat dit ten koste van de ruimte. Met de Volthera panelen maken we optimaal gebruik van het dakoppervlak zonder dat je inboet op je comfort.”

Het systeem werkt met zonnepanelen waarachter een thermische collector gemonteerd is. De zonnepanelen zorgen ervoor dat er elektrische energie uit zonlicht gehaald wordt. Dankzij de achterliggende collector wordt ook de omgevingstemperatuur geabsorbeerd. Een water/glycol-mengsel dat door leidingen achter het paneel stroomt, neemt de omgevingstemperatuur op om vervolgens af te geven aan de warmtepomp. “Vergelijk het met een flesje cola dat je op kamertemperatuur in de koelkast zet. Wanneer je dit doet, onttrekt de koelkast energie uit het flesje en geeft dit aan de achterzijde weer af aan de ruimte. Kort gezegd: de opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om aan de elektriciteitsvraag te voldoen, de opgewekte warmte dient als bron voor de krachtige Vaillant geoTHERM 3kW warmtepomp.”

Schuin dak

In eerste instantie was Van Corstanje huiverig dat het plaatsen van de PVT-panelen veel tijd in beslag zou nemen. Dit viel achteraf enorm mee. De montage verloopt snel en eenvoudig. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het AElex-montagesysteem. Zodra de profielen gemonteerd zijn, is gereedschap niet meer nodig. De panelen worden dan gemakkelijk en snel in het frame gelegd. Doordat de panelen in een frame liggen zonder klemmen en met een coverprofiel vormt het een esthetisch strak geheel op het dak. Daarnaast kunnen panelen sneller worden vervangen en worden hierdoor ook onderhoudsuren tot een minimum beperkt.”

Volgens Michielsen is dit systeem specifiek ontworpen voor montage op een schuin dak. Alle onderdelen zijn gebruiksvriendelijk en snel te verwerken waardoor montagetijd en installatiekosten naar beneden gaan. Het aantal benodigde dakhaken berekent Alius nauwkeurig, rekening houdend met de dakhelling, oriëntatie en windbelasting. Daarbij zijn de dakhaken op twee manieren verstelbaar, waardoor op maat slijpen van pannen tot een minimum beperkt wordt.

Hybride en all-electric

Het Volthera concept is zo ontwikkeld dat het zowel voor een hybride als all-electricoplossing toepasbaar is. In de woning is gekozen voor een hybridesysteem. Van Doormalen legt uit: “In dit hybridesysteem werkt de warmtepomp samen met de ketel. De warmte die je met de PVT-panelen opwekt, volstaat om voor 90 procent van het jaar alleen met die bron warmte te genereren. De ketel dient voornamelijk als warmwatervoorziening. Op de koude dagen dient hij als bijstook voor de verwarming. Bij dit systeem bespaar je veel gas doordat je zelf de elektriciteit voor de warmtepomp opwekt.” Michielsen vult aan: “Het systeem is flexibel. Wanneer we voor een all-electrictoepassing gaan, vergroten we het aantal panelen van 8 naar minimaal 12 panelen voor 3kW all-electric. Ook werken we met een groter buffervat van 300 liter in plaats van 200 liter. Alleen werken wij bij all-electric met een elektrische na-verwarmer in plaats van een cv-ketel. Alius heeft een beperkt aantal standaard sets ontwikkeld waarmee nagenoeg iedere woonsituatie kan worden voorzien van dit concept. Wij kunnen een gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar realiseren.”

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren