Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Een donut-project in Amsterdam Zuidoost

Layana Mokoginta - 29 juni 2020

In Gaasperdam, een stadswijk in de Amsterdam Zuidoost, is een grootschalig warmte-proefproject gestart. Geavanceerde vergistingstechnologie en versterking van de sociale en lokale economie gaan hand-in-hand bij Gaasperdams Groen gas. Een tweejarige verkenning van de derde weg naar aardgasvrij, naast het warmtenet en all-electric, waarbij denken en doen centraal staat. Doel is 13.000 woningen zelfvoorzienend te maken door middel van drie transitiepijlers: geavanceerde vergistingstechnologie, sociale economie en democratische vertegenwoordiging van alle betrokkenen, waaronder de eindgebruikers. Initiatiefnemer is Anne Stijkel van stichting Cocratos.

Dr. Anne Stijkel (1955), directeur en oprichter van stichting Corcratos, is haar hele leven al een pionier en heeft al vele mijlpalen helpen bereiken in de energietransitie. Wat haar - in mijn ogen - zo bijzonder maakt is dat zij én wetenschapper én doener is. Dit interview vond, geheel coronaproef, via Skype plaats waarbij Anne een video-rondleiding gaf door de Groene Hub - het epicentrum van de transitie in Gaasperdam.

Boer zoekt buur

Anne studeerde cum laude af aan de universiteit van Amsterdam in de richting Biologie en is vervolgens gepromoveerd op “On managing reproductive risks of occupational exposure to chemicals”. Tijdens de Mond & Klauwzeercrisis in 2001 kwam Anne door haar werk in contact met boeren en startte ze de actie ‘adopteer een koe’ waarmee zij de getroffen boeren een steuntje in de rug gaf. De contacten en die zij daarbij opdeed leidden tot het project Boer zoekt Buur waarbij particulieren konden investeren in zonnepanelen op daken van boerderijen en stallen. Dit vormde de springplank naar vele participatieprojecten in de energietransitie: samenwerking tussen overheid, burgers en bedrijven.

Inmiddels brengt Anne haar kennis en visie ook dichterbij in praktijk, in haar eigen buurt in Amsterdam Zuidoost. Via Besmettelijke Buurtkracht, waarbij buurtbewoners elkaar inspireerden en hielpen bij het vergroenen van hun woning, naar SLIM Gaasperdam: onderzoek in actie waarbij het doel is om Gaasperdam, 13.000 huishoudens, zelfvoorzienend te maken in haar warmtebehoefte. Gaasperdams Groen Gas is hier een uitvloeisel van.

Hoogwaardige technologie - energietransitie

De AHPD-technologie, ontwikkeld door Bareau, maakt het onder hoge druk vergisten van bioafval zoals ontlasting, groente-, fruit- en etensresten (GFE) mogelijk. Dit groene gas is van dezelfde kwaliteit als het aardgas uit Groningen. Met de ontlasting uit het riool en de GFE-resten kan de vergister tot 50% van het huidige gasverbruik produceren. Daarom is de tweede pijler van het project gericht op het reduceren van de warmtevraag.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Geslaagde training Gaasperdams Groen Gas. Foto SLIM Gaasperdam
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren