netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Duurzaamheid tussen de oren

vrij 23 nov 2018

25% van de samenleving heeft een laag opleidingsniveau. Hoe zorg je ervoor dat je ook die doelgroep duurzaamheid in het vizier krijgt? Via het platform Oefenen.nl probeert een coalitie van Haagse partijen, waaronder HaagWonen, bewoners met de Groen Doen Quiz te laten nadenken over energiebesparing en CO2-neutraler wonen en leven.

Oefenen.nl is een platform waar mensen hun basiskennis en vaardigheden kunnen verbeteren op een laagdrempelige en interactieve manier. De oefenmaterialen helpen hen om beter mee te doen aan de maatschappij.

Tijdens de deelsessie van de Groene Huisvesters kregen we een voorproefje van de quiz die speciaal toegespitst was op de huurders van HaagWonen. De corporatie ziet het als haar taak om bewoners hierin te begeleiden. De professionals hadden tijdens de sessie minder moeite om de vragen juist te beantwoorden, maar zij zijn dan ook niet de doelgroep.

Woonlasten beheersbaar maken

“Met deze quiz kijken we echt naar de basis”, zegt Peter Willemse, beleidsmedewerker van HaagWonen. Dat gaat bijvoorbeeld al op  het niveau van waterverbruik. Niet iedereen is het ermee eens dat dit de taak van de corporatie is. “We kijken niet naar huren, maar naar woonlasten”, zegt Willemse. Door bewoners bewust te maken, kun je ze helpen hun woonlasten beheersbaar te maken. “Zonnepanelen en warmtepompen zijn echt weer een ander niveau, maar dat zou een volgende stap kunnen zijn”, besluit Willemse.

Elke corporatie, bewonersorganisatie of aanbieder kan een link naar het oefenpakket van Groen Doen verspreiden. Tijdens de sessie deden aanbieders een oproep om Groen Doen door te ontwikkelen om bewoners te laten oefenen met de nieuwe generatie installaties met lage temperatuur en balansventilatie. Marlou Boerbooms riep hen, namens Groene Huisvesters, op daarvoor middelen vrij te maken, bijvoorbeeld via brancheorganisaties.

Een deelnemers stelde voor om Groen Doen door te ontwikkelen met de input van mensen die oefenen. Deze tip wordt uitgevoerd. De ervaringen van de gebruikers van Groen Doen leiden zo tot verbetering van het oefenmateriaal. Groen Doen werd medio november gelanceerd. Els de Rooij is bewoner van Woonbedrijf. In onderstaand filmpje vertelt zij over oefenen.nl en de samenwerking met bewoners.

Voor meer info: www.groenehuisvesters.nl

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren