netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Duurzaamheid en comfort gaan prima samen

di 13 feb 2018

Toon van Doormalen is Account Manager bij Vaillant, leverancier van verwarming, koeling en warm water oplossingen. Namens Vaillant beantwoordt Toon in dit welkomstinterview de 'Vijf vragen aan...'

1. Wat is Vaillant voor bedrijf?

Vaillant biedt klanten energiezuinige en schone systeemoplossingen voor verwarming, koeling en warm water. Uitgangspunt hierbij is installatie- en gebruiksgemak. De Vaillant Group is een internationaal familiebedrijf met meer dan 140 jaar ervaring. Op het gebied van verwarmingstechnologie zijn we de op een na grootste fabrikant in Europa. Bovendien zijn we actief in technologieën als ventilatie en airconditioning. De Vaillant Groep is vertegenwoordigd in meer dan 20 landen met eigen nationale verkoopbedrijven en exporteert naar ruim 60 landen.

2. Welke van de Renda-thema's vinden jullie het belangrijkst en waarom?

Ketensamenwerking en componentrenovatie: Door de diversiteit van de bestaande bouw, is er geen standaard energie-oplossing. Hierdoor is ieder renovatieproject weer anders en daarom moeten we veel experimenteren en hier weer van leren. Door ervaringen met elkaar te delen, hoeven dezelfde fouten niet meerdere keren gemaakt te worden en zal het leerproces sneller gaan. Daarbij vinden wij het heel belangrijk dat iedereen begrijpt wat er wordt verstaan onder duurzaamheid. Het gaat namelijk niet alleen om energiebesparing, maar het gaat ook om materiaal- en grondstoffengebruik. Als een huis beter geïsoleerd is, dan zal de warmtepomp ook niet extra hard hoeven werken en hoeft gas niet meer als back-up te dienen.

Techniek en vakmanschap: Voor installateurs is het lastig om te bepalen wat de best passende oplossing is en daarom wordt vaak voor goedkope en snelle opties gekozen, zoals een hr-ketel. De markt is erg aan het veranderen en zo ontstaat het risico dat installateurs achterop raken. Wij willen juist dat het voor installateurs een gewone zaak wordt om duurzame oplossingen te verkopen en te installeren. Daarom zouden fabrieksbezoeken al een manier zijn om professionals de techniek en innovaties te laten zien, voelen en ontdekken. Verder vinden we het ook belangrijk om technische ondersteuning te bieden aan installateurs en gespecialiseerde partners. We werken dan ook nauw samen met onze partnermonteurs en bieden ze cursussen aan voor diepgaande training en technologie. We willen namelijk benadrukken dat het belangrijk is om jezelf te onderscheiden door het opdoen van de nodige kennis die je in de toekomst zeker nodig gaat hebben.

Betaalbaarheid van het wonen: De sociale woningmarkt komt al erg onder druk te staan, wat zorgt voor noodzakelijke, creatieve oplossingen. Dan is het natuurlijk een extra uitdaging om woningen te verduurzamen. Als corporaties een lager budget hebben zullen ze minder snel bereid zijn om te investeren in verduurzaming. Als het kwaliteitsbeleid dan ook nog aan het veranderen is, vinden wij het heel belangrijk wat er allemaal wordt verstaan onder het minimale kwaliteitsniveau en wie dit bepaalt.

3. Hoe helpen jullie de sector vooruit?

Wij zijn van mening dat economisch succes en duurzame, financiële groei onlosmakelijk zijn verbonden met maatschappelijke en ecologische betrokkenheid. Om aan onze verantwoordelijkheid te kunnen voldoen, hebben we onze duurzame activiteiten samengebracht in het strategische S.E.E.D.S. programma: Sustainability in Environment, Employees, Development & Products and Society; duurzaamheid op het gebied van milieu, personeel, ontwikkeling en producten, en maatschappij.

Verder zijn we lid van de Vereniging van Fabrikanten van Ketels voor centrale verwarming (VFK) waarin alle Nederlandse cv-ketelfabrikanten zijn verenigd. Dankzij deze samenwerking is Nederland in Europa koploper op het gebied van energiezuinige cv-techniek. Duurzaamheid en energiebesparing heeft de toekomst en vormt daarom de absolute prioriteit van VFK. Dankzij de vrijwillige samenwerking van Nederlandse ketelleveranciers in samenwerking met de overheid is het huidige ketelpark in Nederland tot een hoog niveau gebracht. We vinden het belangrijk om samen na te denken over hoe we voor 2050 nul-op-de-meter kunnen realiseren.

4. Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

Het energieneutraal maken van de bestaande bouw is ingewikkeld, omdat niet alle gebouwen zijn ingericht voor de moderne energieoplossingen. Toch denken we dat het haalbaar is dat alle gebouwen in Nederland in 2050 energieneutraal zijn. Woningcorporaties worden gestimuleerd door overheidssubsidies en staan vaak open voor een pilot waarin verschillende opties worden getest, zodat het rendement en het gebruikerscomfort van de bewoners vergeleken kan worden. Op deze manier kan gekozen worden voor de meest efficiënte oplossing. Voor particuliere huisbazen is het energieneutraal maken van de woning een flinke investering. We raden hen daarom aan om de woning in fases te verduurzamen. De hybride warmtepomp is voor de bestaande bouw een handige oplossing, die we dus ook willen adviseren aan de installateurs. Als er ineens veel warmte nodig is, dan kan de hr-ketel bijspringen. Als dan later wordt gewerkt aan een betere isolatie, dan zal de cv-ketel amper meer nodig zijn en zo wordt de woning beetje bij beetje energieneutraler.

5. Wat wil je zelf nog kwijt?

Als fabrikant zien wij het als onze taak om zoveel mogelijk kennis te delen en partners zo goed mogelijk te ondersteunen. Wij zijn bovendien overtuigd van het feit dat duurzaamheid en comfort prima samengaan. CO2-uitstoot verminderen en kosten besparen op de energierekening zijn belangrijke doelen, maar prettig wonen is evengoed van belang. Binnen het Renda netwerk kunnen we deze doelen kenbaar maken en versterken.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Dag van de Bewoner 2020

Volg in november de Maand van de Bewoner in vier webinars

Meer informatie en meld je aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren