Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

De zachte kant als fundament voor samenwerken

13 april 2021

Marion Muller is eigenaar van VISA Vaart in Samenwerken. Aan de hand van het welkomstinterview stelt ze VISA graag voor aan het Renda netwerk.

1. Wat is VISA Vaart in Samenwerken, voor bedrijf?

VISA Vaart in Samenwerken, dat ben ik! Ik ben sinds 10 jaar gecertificeerd coach voor professionals. Ik ondersteun organisaties bij de ontwikkeling van mensen en teams en ik heb me gespecialiseerd in het onderzoeken en ontwikkelen van de 'zachte kant' van samenwerken bij organisaties. Ik zet me graag in om de mensen - onder andere bij samenwerking, reorganisatie of fusie - wendbaar en krachtig te houden. Medewerkers en leidinggevenden krijgen handvatten voor persoonlijke groei en teamontwikkeling.

2. Welke van de thema's bewonerscommunicatie, circulariteit, ketensamenwerking, kwaliteit van wonen en energietransitie in de wijk vind je belangrijk en waarom?

Ik vind (keten)samenwerken belangrijk. Een goede samenwerking, waarbij sprake is van vertrouwen en openheid en die is ingestoken vanuit het toevoegen van waarde voor de klant (de bewoner), straalt af op alle andere thema’s. Als je focus namelijk de bewoner is, ben je extern gericht en als je daarop de samenwerking baseert, ontstaat slagvaardigheid in de organisatie.

De zachte kant van samenwerken wordt vaak vergeten, maar eigenlijk moet je daarmee beginnen.

3. Hoe help je de sector vooruit?

Door te helpen bij goed en fijn samenwerken. We willen (moeten?) het allemaal, maar het is best lastig. Je hebt in samenwerken de inhoud (techniek en financiën) en de processen (regels en afspraken). Dat wordt meestal wel goed geregeld. Maar dan ben je nog niet klaar. Een derde element van samenwerken is de relatie. Deze zachte kant van samenwerken wordt vaak vergeten, maar eigenlijk moet je daarmee beginnen. Welke mensen zitten aan tafel? Hoe verschillend zijn ze? Kan men die verschillen overbruggen of veroorzaken ze irritatie? Spreekt men mét elkaar of meer over elkaar? Zijn er doelen geformuleerd en kan iedereen zich daaraan committeren? Pakt ieder zijn verantwoordelijkheid of zoekt men naar een 'schuldige' als het niet goed gaat? Worden successen gevierd? De zachte kant van samenwerken is niet ‘soft’. Het is het keiharde fundament. Als dat stevig staat kan men pas gaan bouwen aan samenwerken. Dat inzicht wil ik de sector geven en dáár wil ik de sector warm voor maken.

4. Wat is jouw toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

Niemand kan zijn eigen dromen alleen verwezenlijken. Ook de professionals in de sociale woningbouw niet. Samenwerken is de opdracht waar we voor staan én is ook meteen de oplossing. Maar dan wel door aandacht te besteden aan de mensen in de samenwerking.

5. Wat wil je zelf nog kwijt?

Onlangs werd ik gevraagd om bij een ketensamenwerking tussen vijf partijen de zachte kant van de samenwerking te komen onderzoeken en ontwikkelen. Ze waren al een jaar bezig en het bleek op met name de relatie nog niet helemaal goed te lopen. Dan begin je dus met een achterstand en ben je meer aan het repareren. Het was zoveel beter geweest als ze eerst aandacht hadden besteed aan het fundament (de relatie) en dan pas waren gaan bouwen aan inhoud en processen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren