netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

De verduurzaming als één geheel zien

di 10 jul 2018

Rob Huvers is business developer bij Kawneer Nederland, gespecialiseerd in aluminium profielsystemen. Namens Kawneer beantwoordt Huvers de vragen van het welkomstinterview.

1. Wat is Kawneer voor bedrijf?

Kawneer Nederland maakt deel uit van een internationaal concern. Er werken zo’n 150 enthousiaste collega’s aan het ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van aluminium profielsystemen voor ramen, deuren, schuifpuien en vliesgevels voor de Benelux. Om de kwaliteit van onze profielsystemen te waarborgen voeren we in ons test- en trainingscentrum frequent controles en metingen uit en bieden we onze marktpartijen voorlichting op gebied van regelgeving, veiligheid, productie, etc. Ook duurzaamheid staat hoog op de agenda. Dit is terug te zien in ons pand, onze werkwijze en onze producten. Zo is ons bedrijfspand in Harderwijk BREEAM Very Good gecertificeerd en zijn een aantal van onze producten Cradle-to-Cradle en Passive House gecertificeerd.

2. Welke van de Renda-thema's vinden jullie het belangrijkst en waarom?

Ketensamenwerking en componentrenovatie. Met de verduurzamingsopgave wordt het steeds belangrijker om verschillende producten en systemen op elkaar af te stemmen voor een goed resultaat. Dan is een goede samenwerking in de keten vanaf de basis essentieel. De ontwikkeling van concepten is positief maar nog vaak gebaseerd op sec. energieprestatie of kostprijs verlaging. Best belangrijk. Maar voor een woningcorporatie zijn exploitatiekosten en circulariteit ook belangrijke items. Kawneer biedt producten die een oplossing bieden op het gebied van energieprestatie, circulariteit, CO2-reductie en kostenreductie een toegevoegde waarde in conceptontwikkeling.

3. Hoe helpen jullie de sector vooruit?

De woningcorporaties staan voor een serieuze uitdaging naar 2050. En dat is sneller dan we denken met 2.4 miljoen corporatiewoningen. Energieneutraal, CO2-neutraal en volledig circulair. En dat terwijl de woningen ook betaalbaar moeten blijven. De systemen van Kawneer bieden op alle fascetten een positieve bijdrage. Maar we gaan ook graag in gesprek met woningcorporaties en andere marktpartijen om verder te optimaliseren. Ook wij zijn nooit uitgeleerd! 

4. Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

Er worden nog veel keuzes gemaakt op basis van kostprijs of uit gewoonte en ervaringen uit het verleden. Dat vind ik niet altijd terecht. De wereld verandert snel op het gebied van materialen en systemen. Daarnaast moet de verduurzaming als één geheel gezien worden. Nu gaat de aandacht veelal naar energiebesparing. En dat begrijp ik. Maar als circulariteit niet direct meegenomen wordt in de keuzes word je daar over een aantal jaren mee geconfronteerd. De bestaande woningvoorraad is ook een 'magazijn' aan materialen. In het kader van circulariteit zal er bij renovaties meer gelet gaan worden op kwaliteit en hergebruik van materialen en systemen. De woningen gaan zo lang mogelijk mee tegen zo laag mogelijke kosten.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren