Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

De randjes opzoeken

25 september 2018

Een leerling moet bij Mark Lankman (35 jaar) vooral leergierig zijn en goed kunnen kijken. "En dat doet Myron bij mij zoals ik dat bij zijn vader deed", vertelt Mark. Myron Visser is bezig met zijn schildersopleiding en treedt daarbij in de voetsporen van zijn vader Hendrik, die op zijn beurt bij Kranendonk Vastgoedonderhoud de leermeester was van Mark.

Tekst: Liesbeth Schievink
Beeld: Michiel Kranendonk


Myron is 17, net als Mark toen hij in het schildersvak stapte. Hij wil snel goed worden in zijn vak en kan dan ook flink meters maken bij Mark. Die laat hem nagenoeg alles doen en leert hem vooral ook structuur aan te brengen in het werk. In die precisie schuilt vakwerk én snelheid, is de mening van Mark. “En dan moet je ook soms de randjes opzoeken, ofwel je grenzen.”

Vaste hand

Snel, maar ook goed en precies; dat leer je door ook weer niet alles in een keer te doen. Zo laat Mark, die zelf intussen 18 jaar in dienst is bij het familiebedrijf, Myron nog niet altijd letterlijk langs de randjes gaan. Daar is een vaste hand voor nodig en die krijg je door echt heel veel praktijkervaring op te doen. Myron is er net een paar weken dus er is nog alle tijd om de finesses onder de knie te krijgen. “Maar je ziet dat hij ervaring heeft” aldus Mark. Hij ziet dan ook veel overeenkomsten tussen Myron en zijn vader, die ook vele jaren voor Kranendonk werkte.

Veel werk

Myron dacht er eerst nog over na om hovenier te worden. “Daar is toch niet altijd goed werk in te vinden en dus ben ik een weekje gaan schilderen om te kijken of dat wat zou zijn.” Het beviel zo goed dat hij meteen naar Kranendonk heeft gebeld om te vragen of er een opleidingsplaats voor hem was. De rest is geschiedenis van nog maar een paar weken, maar voor Myron is het vooral de toekomst, hij ziet het helemaal zitten. “Mijn vader vindt het ook geweldig dat ik net als hem opgeleid wordt tot schilder.”

Kraamvisite

Mark en Myron kennen elkaar al 17 jaar; Mark kwam zelfs op kraamvisite toen Myron geboren werd. “We hebben ook altijd bij elkaar in de buurt gewoond en kennen elkaar dus al best goed. Daarom is het leuk om Myron mee te nemen als leerling,” zegt Mark. Dat neemt niet weg dat hij ook voor Myron streng is als dat moet. “Maar hij werkt hard, leert snel en ik word niet snel boos, dus dat zie ik er ook niet van komen” zegt Mark met een schuchtere glimlach. Myron zit goed bij Kranendonk; de sfeer, de vrijheid en de verantwoordelijkheid spreken hem aan. “En ik kan gewoon op de fiets komen en ken door mijn vader veel collega’s, dat is ook best fijn.”

Leermeester: Mark Lankman
Leerling: Myron Visser
Opleiding: Niveau 2 BBL
Leerbedrijf: Kranendonk Vastgoedonderhoud

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren