netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

De gamechanger komt er niet

di 3 okt 2017

Het Renda-event op 12 oktober bij deltaWonen in Zwolle heeft een primeur: de gloednieuwe website van het bijzondere project 'De Energieproeftuin' wordt gelanceerd. Na twee jaar voorbereidingen wordt de wijk Berkum, een voormalig kerkdorpje in de buurt van Zwolle, zichtbaar voor iedereen die professioneel geïnteresseerd is in de verduurzaming van bestaande bouw. Negen jaren '60 woningen in de wijk worden grondig gerenoveerd (nieuwe badkamer en keuken) maar zal vooral de plek zijn voor unieke combinaties van energiebesparende maatregelen.

Erwin Stuiver, Teammager Projecten deltaWonen

Erwin Stuiver, Teammanager Projecten en een van de sprekers op 12 oktober zegt: “Ik verwacht geen super CV ketel; die gamechanger komt er niet. We zullen moeten differentiëren. Per type woning willen we weten wat de beste combinatie is van ingrepen en techniek.”

In ‘De Energieproeftuin’ wordt per blok een andere combinatie gemaakt van energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van de schil, energieopwekking met zonnepanelen en energie-opslag met verschillende typen accu’s. Omdat de huizen identiek zijn en de groep bewoners tamelijk homogeen is, zijn de resultaten goed met elkaar te vergelijken. De website volgt het project op de voet; telkens wanneer er nieuwe feiten zijn, worden die gedeeld.

Naast deze technische en fysieke ingrepen is  hard gewerkt aan de bewustwording van bewoners. Vanaf het prille begin is uitgebreid gesproken met de bewoners die ook een monitor in huis krijgen, als een klok op de muur. Dit voor Nederland, nieuwe systeem bevordert de bewustwording en kan het gedrag gunstig beïnvloeden.

De renovatie is van start gegaan. Erwin Stuiver en zijn collega’s binnen het consortium met onder andere Trebbe, gaan vooral heel goed luisteren naar de ervaringen van de bewoners. Stuiver: “We zijn ontzettend benieuwd naar de effecten binnen de diverse blokken en de ervaringen van bewoners. Ook als het niet goed gaat, kunnen we direct aanpassingen maken”.

NB: Helaas is dit event inmiddels volgeboekt. Wij hebben nog enkele plekken vrij voor corporatiemedewerkers. Dit om te voorzien in een geschikte mix van aanwezigen. 

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Dé bewoner bestaat niet

Kom op 11 oktober naar de Dag van de Bewoner en verdiep je in de identiteit van huurders in onze sector!

Bekijk het programma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren