Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

De eerste indruk is belangrijk

30 maart 2021

Hoe communiceer je met bewoners met een niet-westerse achtergrond? Dat was het thema van ons College Café op donderdag 18 maart. Esra Altmis en Leyla Kalender, beiden werkzaam bij Stichting Ik Wil in Eindhoven, gingen hierover in gesprek met zo'n veertig deelnemers.

Esra en Leyla vroegen de deelnemers naar hun eigen ervaringen. Welke uitdagingen komen ze zoal tegen, bijvoorbeeld bij een renovatie? De taalbarrière werd genoemd. En daarbij ook een autoriteitsvraagstuk: degene in een gezin die het beste Nederlands spreekt, is niet altijd degene die een beslissing neemt. Tevens is er regelmatig sprake van wantrouwen naar instanties. Niet raar, vonden Esra en Leyla, als je vaak het gevoel hebt dat je in een machteloze positie zit, bijvoorbeeld door schulden, en moet worstelen om overeind te blijven.

Voel je niet aangevallen als iemand je geen hand wil geven.

Hoe creëer je dan vertrouwen, als corporatie, aannemer of als vakman die over de vloer komt? Op de eerste plaats door je eigen vooroordelen onder de loep te nemen. En te beseffen dat jouw opvattingen voor die ander net zo raar kunnen zijn als andersom. Ook is de eerste indruk erg belangrijk. Met een goede binnenkomst win je al veel vertrouwen. Esra: “Voel je niet aangevallen als iemand je geen hand wil geven. Vanuit de islam is lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen buiten een bepaalde familiekring bijvoorbeeld niet toegestaan. Daarnaast is het normaal gesproken ook ‘not done’ om met schoenen aan de woonkamer binnen te stappen. Dat is natuurlijk lastig voor bouwvakkers die in de woning moeten werken, dus het is slim om op voorhand te communiceren dat er veiligheidsregels zijn, waardoor zij hun schoenen niet uit mógen doen.” Leyla: “En weet ook dat deze groep met een heel andere bril kan kijken. Zo is voor moslims de toegang naar en de aanwezigheid van water heel belangrijk. Zij vinden het heel moeilijk te begrijpen als er bijvoorbeeld geen fonteintje in het toilet zit. Iets waar Nederlanders zich over het algemeen veel minder druk om maken.”

Nog een waardevolle tip van beide vrouwen: betrek het grotere netwerk in de buurt erbij. “Families in de straten praten met elkaar. Over wat er gaat gebeuren, over wat er van ze verwacht wordt. Maak daar gebruik van. Door bijvoorbeeld niet steeds bij één gezin op bezoek te gaan, maar meerdere gezinnen tegelijk uit te nodigen. Zij kunnen elkaar helpen in het begrijpen van wat er verwacht en gedaan wordt.”

Kijk voor meer informatie over Stichting Ik Wil op www.stichtingikwil.nl

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren