Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

De Dag van de Circulariteit: "Met optimisme gaan we de toekomst in"

27 september 2021

Hoe ziet de circulaire toekomst eruit? Aan dat vraagstuk werd tijdens Renda's Dag van de Circulariteit gepuzzeld op 23 september 2021. De dag vond plaats bij Circl in Amsterdam. Dit gebouw is energiezuinig en demontabel ontworpen, om zo min mogelijk impact op de planeet te hebben. Het is een plek om te leren, te inspireren, maar vooral om te verbinden. En dat deden we dan ook rondom het thema circulariteit. Er werd volop gebrainstormd, er werden ervaringen en ideeën uitgewisseld en na afloop was er een borrel. 

Circulariteit is een beladen begrip geworden, het is zo breed en zwaar. Maar laten we ons vooral blijven realiseren dat het heel leuk is! Het is namelijk een code die nog gekraakt moet worden. Het gaat wat ver om het te omschrijven als een real life escaperoom, maar een mysterie is het wel. We weten waar we naartoe willen, maar hoe we er komen? Die puzzel moeten we samen leggen. 

Programma

Na een plenair gedeelte (gepresenteerd door onze eigen Dionne Verstegen en Wikke Peters) gingen alle deelnemers naar de deelsessies van hun keuze. Zij konden kiezen uit; 

  • Circulariteit: een gezamenlijk doel, maar allemaal een ander perspectief – Van der Meijs
  • Hoe zorgen we ervoor dat er meer houtbouw toegepast wordt in corporatieprojecten? - Lente
  • Urban Mining Concrete – New Horizon
  • Circulaire, biobased sociale huurwoning – Optimus
  • Slim verduurzamen - Ballast Nedam Zuid
  • Circulair bouwen samen met bewoners - Zayaz

 

Nadat iedereen twee deelsessies heeft kunnen bijwonen, werd de dag afgesloten door Dionne en Wikke. Meerdere handen gaan de lucht in bij de vraag of welk moment of persoon het meest was bijgebleven. Zo vertelt Wikke dat zij het bijzonder mooi vond dat tijdens een van de deelsessies eerlijk werd toegegeven dat de circulaire producten niet als beste werden verkocht. 

Dionne vertelt dat de boodschap 'hou het simpel' en 'begin bij jezelf' haar vooral zijn bijgebleven. "Denk na over de volgende stap. Zo worden van deuren kasten gemaakt, wanneer krijgen die kasten dan een volgende stap? Ik denk dat het goed is om vooruit te denken." Een van de deelnemers vult aan: "Matthijs Hulsbosch straalt lol en positiviteit uit, dat valt me op als ik hem zie presenteren. Ik denk dat als we dat met z'n allen doen we een heel stuk verder komen." 

Luc Reusken van Van der Meijs is een ander bijgebleven, hij vertelde over circulariteit en de rol van het verhaal daarin. Hij vertelde heel eerlijk dat de circulaire producten binnen hun assortiment het niet geweldig doen, misschien moet het verhaal verbeterd worden. Op die manier gaat het verhaal leven. Dat vond ik erg mooi gesproken."

Na de afsluiting werd nog gezellig nagekletst tijdens de borrel. We zien iedereen graag volgend jaar weer terug of tijdens de Dag van de Bewoner, ons tweede live evenement van dit jaar. 

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren