Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Events

Renda Event | Dag van de Circulariteit

Open Event 22 november 2023


De groeiende roep om duurzaamheid en een beter milieu spoort professionals aan om innovatieve stappen te zetten richting een circulaire economie. Wat wordt jouw volgende stap? Laat je inspireren op onze Dag van de Circulariteit op woensdag 22 november. Dé middag waarop je wordt bijgepraat over interessante innovaties en praktijkvoorbeelden uit onze sector. 

PROGRAMMA
Na een korte opening rondom het thema circulariteit gaan we meteen de diepte in aan de hand van een interview met een mooie club innovators. Wat is circulariteit precies voor hen en waar lopen zij tegen aan? Met:

Finti | Finti is uniek en verantwoord naaldhout voor de duurzame bouw.

GSF | GSF Glasgroep ontwikkelde in 2021 als eerste glasbedrijf ter wereld een circulaire productiemethode, waarmee ze glasprojecten voor 50 tot 100 procent circulair kunnen uitvoeren.

Innodeen | Innodeen is een bedrijf in het bedenken, ontwikkelen en produceren van innovatieve en duurzame maatwerkoplossingen met recyclebare kunststoffen en biocomposieten.

Tala | Tala ontwerpt en bouwt duurzame huizen van hout. Ze maken modulaire woningen in de fabriek voor corporaties met rigoureuze materiaalkeuzes. 80-90% biobased materialen.

TU Delft | Ad Straub, hoofddocent aan de TU Delft, sluit aan vanuit bevlogenheid en kennis rondom dit thema.

Vervolgens kan er een keuze gemaakt worden uit de volgende deelsessies:

Slimme, groene daken
Met de doelstellingen van 2050 in het achterhoofd is het ondenkbaar dat we traditionele pannendaken blijven plaatsen. Slimmer gebruik maken van daken kan helpen bij vergroenen van buurten,  het herstellen van biodiversiteit, en het klimaatadaptief maken van wijken. ROEF bedacht een oplossing die past op 99% van de grondgebonden corporatiewoningen.

Circulair 100.000 keer slimmer
Een samenwerking die de technische puzzel legt voor een andere aanpak en anders denken. Want waarom wel een wc-pot hergebruiken, maar niet een technisch product?
Kemkens – pak het anders aan; hergebruik en refurbished waar kan.
Inexeon – geef technische onderdelen een langere levensduur.
Ketel voor even – overbrug de weg naar all-electric en maak hergebruik van cv-ketels veilig en betrouwbaar.
Volkshuisvesting Arnhem – durf je proces aan te passen.
In deze interactieve deelsessie gaan we samen aan de slag met onze dromen, beren en oplossingen. 

Van land tot pand
Waar Nederland (stikstof)klem zit, komt innovatie om de hoek kijken: isolatie- en plaatmateriaal gemaakt van natuurlijke vezels. Een win-win-winsituatie. Goed voor de bouw, de boeren en het milieu. Hoe kun jij de omslag maken naar biobased materialen en welke verschillen zijn er met traditioneel bouwen? Woningcorporatie Area, ontwikkelende bouwer Hazenberg en Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers delen hun visie, ervaringen en helpen je op weg.

Circulair bouwen, beheren, onderhouden en renoveren 
“Duurzaamheid is meer dan isoleren. Je MOET aan circulariteit werken, anders halen we het niet om in 2050 CO2 neutraal te zijn.” Vandaar dat Vivare een circulair beleid heeft opgesteld. Samen met verschillende partners zoals Talen Vastgoedonderhoud zijn ze hier dagelijks mee bezig. In deze sessie vertellen Talen en Vivare over hun ervaringen met circulair renoveren. Wie is verantwoordelijk voor het vastgoed en de materialen? Hoe kunnen we bewuster omgaan met wat we nu doen, om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen? Hoe kunnen we een nieuwe standaard creëren die circulair bouwen en onderhouden stimuleert en beloont?

Locatie: Inspyrium Cuijk
Waar komen we dit jaar samen? Uiteraard hebben we ook nu weer een inspirerende setting uitgekozen. Een hele groene dit keer; Inspyrium in Cuijk. En letterlijk heel groen. Een imposante locatie tussen zo’n 300.000 bomen, in vele soorten en maten, op zo’n 900 voetbalvelden groot terrein. Gelegen op 15 minuten rijden van Nijmegen. Inspyrium compenseert jaarlijks zo’n 1300 huishoudens aan CO2. We laten je natuurlijk graag ook wat van deze inspirerende locatie zien, we beloven je dat je niet alles hoeft te lopen.

Wat Inspyrium zoal doet:

  • Duurzame aankleding van de ruimtes met bomen tot wel 12 meter (!) hoog
  • Van tractorbanden maken ze congresstoelen
  • Op de daktuin staan unieke 3D-geprinte banken van gerecycled afval
  • Ze werken intensief samen met lokale leveranciers
  • Natuurlijke klimaatbeheersing en zonwering met meerstammige bomen
  • De Daktuinen zorgen voor de isolatie van de ruimtes
  • Ze compenseren jaarlijks de CO2-uitstoot van ruim 1.300 huishoudens
  • De Loodsen zijn multi inzetbaar voor zowel de kwekerij als evenementen
  • Van de daktuin kun je eten, hij staat vol met honderden verse kruiden en tientallen fruitsoorten
  • De lopers van vers gesneden gras worden na het event gebruikt voor projecten van de kwekerij

Aanmelden
Aanmelden is mogelijk via onderstaand formulier. Kosten bedragen 335 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap en 495 euro voor niet-leden. Heb je vragen of lukt het inschrijven niet? Stuur dan een mailtje naar aanmeldingen@aeneas.nl of bel 073-2051010, dan maken wij je inschrijving(en) in orde.

Annuleringsvoorwaarden
Wij zorgen dat het voor iedereen een inhoudelijk, interactief en mooi event wordt. En een goede voorbereiding vraagt tijd en inzet van alle partijen. Daarom vragen we je natuurlijk om niet meer af te melden. Komt er onverwachts toch wat tussen? Dan kun je tot vier weken voor aanvang van de Dag van de Circurlariteit kosteloos annuleren. In geval van annulering tussen vier en twee weken voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.

details

Datum & tijd

Woensdag 22 november 2023
13.30 - 18.00 uur


Onderwerp

Circulariteit


Locatie

Inspyrium Cuijk


Kosten

Kosten bedragen €335 voor partners en leden met een compleet lidmaatschap, €495 voor niet-leden

Renda ©2023. All rights reserved.
Gluren bij de buren

Duurzaamheid zit in 3 facetten bij deze 'buurman': in innovatie, in sociale en duurzame inzetbaarheid en in grondstoffen. 

Sluit gratis online aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren