netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Cursus Berekening Milieuprestatie Gebouwen

ma 2 maa 2020

Wil je weten hoe je een Milieuprestatie Gebouwen berekening maakt en optimaliseert? Volg dan de praktische cursus van Renda-partner W/E adviseurs op 30 maart of 27 mei.

Het nieuwe MPG systeem gaat flink op de schop. Naast de NMD3.0 (ingang per 1-7-19) komt er een betere check op volledigheid. In de cursus werk je met totaalproducten of een samenstelling van deelproducten. De tools leveren veel meer inzichten, zoals de belasting per levensloopfase. Dit biedt kansen voor optimalisaties. Ook worden circulaire strategieën beter gewaardeerd in de nieuwe MPG. Het wordt mogelijk tweedehands producten te kiezen. Ook kun je bij een aantal producten onder voorwaarden, zoals demontabele bevestiging, voor een gunstigere variant kiezen.

Cursusinhoud

Het Bouwbesluit schrijft voor dat de MPG-berekening conform de ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken’ is opgesteld. In de praktijk betekent dit dat de berekening is uitgevoerd met gevalideerde rekensoftware. In de cursus krijg je informatie over deze methodiek. Hoe verhoud de milieuprestatie zich met duurzaam en/of circulair bouwen? Ook oefen je met het maken van een berekening en krijg je inzicht in de invloed van ontwerpkeuzen op de milieuprestatie van een gebouw. Je leert om te gaan met de (ontbrekende) materialen of producten in de NMD-database. We gaan ook in op de context en besteden onder andere aandacht aan de relatie met de EPG. Na afloop van de cursus weet je wat de MPG inhoudt en kun je een correcte berekening maken of controleren.

Deel 1: Informatie
Duurzaam bouwen, circulair bouwen of milieubewust bouwen: zie je door de bomen het bos nog? In het eerste deel wordt de methodiek op hoofdlijnen uitgelegd en in context geplaatst. Denk aan Levenscyclusanalyse (LCA), Nationale MilieuDatabase (NMD), de bepalingsmethode en hoe het is georganiseerd. Ook geeft de docent inzicht in de software GPR Materiaal.

Deel 2: Berekenen
Het tweede deel wordt gestart met een opgave waarbij de deelnemers achterhalen wat de relatie en het verschil is tussen de MPG en de Milieu Kosten Indicator (MKI). Bij het berekenen van een MPG berekening dien je je aan een aantal wetten en regels te houden. Weet je welke dit zijn? Dit deel wordt afgesloten met een opgave in de rekensoftware GPR Materiaal. De deelnemers krijgen de gelegenheid om de milieuprestatie van een eigen ontwerp te beoordelen.

Deel 3: Analyseren
Nu je weet hoe je een MPG berekening maakt, wil je ook vast weten hoe je het resultaat optimaliseert. Wat zijn grote vissen in een MPG berekening? Is de berekening compleet? Maar ook als je de berekening dient te controleren wil je weten waar je aandacht aan dient te besteden. Zowel de theorie als de ervaringen uit de praktijk worden doorgenomen.

Wie geeft de cursus?


De cursussen worden afwisselend verzorgd door de adviseurs Eva Vrolijk
en Arko van Ekeren.

W/E adviseurs stond aan de wieg van de MPG en ontwikkelt de gevalideerde rekentool GPR Materiaal (vanaf 1-7-2019), die door architecten en adviseurs als meest gebruikersvriendelijk is beoordeeld.

Praktische informatie en aanmelden


Je kunt je aanmelden voor deze cursus via
www.gprsoftware.nl/cursussen/berekening-milieuprestatie-gebouwen

Data + locatie
30 maart 2020 - 13.00 tot 17.00 uur
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht

27 mei 2020 - 09:00 tot 13:00 uur
Jan van Hooffstraat 8E
5611 ED Eindhoven

Kosten
€ 395,- (ex. BTW) Incompany: op aanvraag

Overige informatie
Cursisten dienen een eigen laptop mee te nemen. Overig cursusmateriaal wordt verstrekt.
 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren