Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Conceptenetalage van de Renovatieversneller

23 augustus 2021

Aanbesteden op de laagste prijs aan de hand van een bestek was lange tijd dé manier van werken in de corporatiebranche. En nog steeds zijn er corporaties die op deze manier hun bezit aanpakken. Maar alle corporatiewoningen CO2-neutraal maken voor 2050 lukt niet met traditioneel opdrachtgeverschap. Hier zijn integrale oplossingen voor nodig.

Via de Renovatieversneller worden verschillende innovatieve verduurzamingsoplossingen voor zowel laagbouw als hoogbouw verzameld en met elkaar vergeleken. De Conceptenetalage van de Renovatieversneller geeft gedetailleerd inzicht in een aantal beschikbare concepten voor renovatie- en verduurzaming van Nederlandse (huur)woningen. Begin juni presenteerde Marjet Rutten in een Webinar al een aantal concepten aan het Renda-netwerk. Inmiddels is de volledige Conceptenetalage af.

Bekijk de Conceptenetalage

Waarom is de conceptenetalage ontwikkeld?

Uit behoefte-inventarisatie binnen de corporatiesector en onder aanbieders van renovatieconcepten blijkt dat er een sterke behoefte is aan tooling om aanbod van innovatieve integrale renovatieaanpakken beter inzichtelijk te maken en te koppelen aan de vraag. Vanuit corporaties bleek dat er met name behoefte was aan inzicht in bewezen oplossingen, de kosten van de concepten en een onafhankelijk oordeel. Aanbieders willen op hun beurt hun product of dienst onder de aandacht brengen en partijen vinden om samen oplossingen mee te ontwikkelen. De Renovatieversneller constateerde dat de koppeling van vraag en aanbod niet vanzelf gaat en dat er behoefte is aan matchmaking en is hiermee aan de slag gegaan.

Hoe maak je nu een goede keuze?

De Conceptenetalage is vooral bedoeld voor de eerste oriëntatie. Als corporatie heb je een idee van je huidige bezit en wat je daar ongeveer mee wilt. Wat vind je belangrijk? Dient er een grote renovatie plaats te vinden, wil je het comfort voor de bewoner verhogen, of wil je vooral CO2 besparen? Er zijn verschillende archetypes gedefinieerd in de etalage, type woningen waarvoor de oplossingen geschikt zijn. Door het archetype te kiezen dat het beste bij jouw opgave past, kun je de verschillende concepten met elkaar vergelijken.

In de Conceptenetalage krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Voor wat voor woningen is het concept geschikt?
  • Welke warmtebehoefte heeft de woning nog na toepassing? En welk energielabel is reëel?
  • Welke mate van CO2-reductie mag je verwachten?
  • Wat bedragen de kosten?
  • Is het concept ook met eigen partners uit te voeren?
  • Welke maatregelen zitten wel/niet in het concept opgenomen?
  • Zijn er voorbeelden van waar het concept al is toegepast?

Slechts het begin

De Conceptenetalage is niet compleet. Het geeft slechts een topje van de ijsberg van de beschikbare concepten weer. Afhankelijk van de behoefte van de markt wil de Renovatieversneller deze etalage in de toekomst uitbreiden met andere concepten en/of verdiepende informatie over de concepten. Wil je hier meer over weten of heb je een mening hoe de Conceptenetalage verder verbeterd kan worden? Stuur dan een mailtje naar vragen@derenovatieversneller.nl.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren