Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

To NOM or not to NOM

Het thema van het Rendakaffee bij Accolade op 8 november 2016

Ik, nee, wij maken ons zorgen. Zorgen om onze fascinerende aardkloot. Ik ken geen diersoorten die hun eigen nest zo bevuilen dat zij hun overleving ermee op het spel zetten. Mensen zijn geen dieren. Mensen reageren anders. Maar zij bevuilen wel hun eigen nest. Bijzonder.

'Ik constateer dat wij zelfs voorzichtige klimaatdoelstellingen niet eens halen'

Misschien komt dit, omdat wij ons druk maken om het welbevinden van vandaag. Toekomstgericht denken, verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag, verantwoordelijkheid nemen voor onze kinderen en kindskinderen lijkt nauwelijks ontwikkeld. Ik waag me niet aan psychologie van de koude grond om te diagnosticeren. Ik constateer. Ik constateer, dat wij in Nederland zelfs voorzichtige klimaatdoelstellingen niet eens halen.

'Als je iets liefhebt, wil je het toch niet kwijt?'

Wubbo Ockels vroeg zich op zijn sterfbed af: "Als je iets lief hebt, wil je het toch niet kwijt?" Hij had de aarde op afstand gezien. Hij zag de kankergezwellen en hij maakte zich ernstig zorgen.

Voor ons is dit een belangrijke onderlegger geworden. Het bepaalt voor een belangrijk deel ons denken, doen en laten. Wij hebben ook gekozen voor de werkwijze van The Natural Step. Wij leggen onze besluiten langs de meetlat van de TNS:

  1. De natuur niet sneller afbreken dan de tijd die nodig is om te herstellen;
  2. Niet meer en sneller stoffen uit de aarde in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken;
  3. Niet meer en sneller chemische stoffen in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken;
  4. Geen dingen doen waardoor we mensen beperken in het vervullen van hun basisbehoeften.

Onze inspanningen zijn een druppel op een gloeiende plaat. Maar ik geloof in een olievlekwerking. Als er maar voldoende druppels vallen.

Wij werken bewust

Bij Accolade werken we bewust. We vragen aan elkaar wanneer en hoe je het meest van toegevoegde waarde bent voor Accolade. En wat je van Accolade nodig hebt om dit te realiseren. In dat bewuste werken, werken wij ook bewust duurzaam. Met vallen en opstaan. We zijn niet roomser dan de paus.  We zijn ons meer en meer bewust van de impact van ons handelen. We complimenteren elkaar bij successen. Soms klein, soms groots en meeslepend. Maar ook houden we elkaar de spiegel voor als we een loopje nemen met onze ambities.

Beheersbare woonlasten

En weet je, naast dat we willen gaan voor de CO2 reductie, weten we ook dat duurzame ingrepen zorgen voor beheersbare woonlasten. Duurzaam bouwen en duurzame ingrepen in de bestaande voorraad. Het mes snijdt aan twee kanten. Twee sterke drijfveren om te gaan voor die verduurzaming. NOM zou een weg kunnen zijn. Maar er zijn veel meer wegen. Ik nodig u uit om te delen. Delen inspireert en zorgt ervoor dat we die vermoeiende bezigheid van constant het wiel uit vinden kunnen loslaten.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.
Dag van de Bewoner

Hoe betrek je bewoners bij jouw opgave? Kom op 25 november
naar de Dag van de Bewoner en
laat je inspireren!

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren