Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Schone ambities kunnen niet zonder samenwerking

Tanja Bongers
‘Het enige waardoor de mensheid zal worden gered, is samenwerking.’ Nee, deze hoopvolle quote is niet van mijzelf maar van de Britse filosoof Bertrand Russel (1872-1970). Ik moest er aan denken toen ik de uitkomsten van de renda renovatie enquête 2012 las. Daarin uiten woningcorporaties het lovenswaardige streven naar een energiezuinige voorraad. Tweederde maar liefst wil deze ambitie al in 2020 hebben gerealiseerd. Direct daarop volgt overigens de kanttekening: ‘dit is wel afhankelijk van de financiering’. Dat is dan weer jammer.

Opvallend is de rol van adviseurs in dit verhaal. Meer dan de helft geeft aan een adviseur in te schakelen voor oplossingen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar gaan corporaties daarmee niet voorbij aan hun gezamenlijke kracht én de kracht van de keten?

Het kan ontbreken aan een collectieve langetermijnvisie. En dan heb ik het niet alleen over duurzaamheid maar over de totale cost of ownership. Oké, ik heb makkelijk praten: ver vooruitkijken is voor een baksteenfabrikant heel normaal. Onze producten worden gemaakt om minimaal een eeuw mee te kunnen gaan. Dat is een fundamenteel andere visie dan een tijdshorizon van dertig jaar. Over duurzaam gesproken.

Een collectieve langetermijnvisie kan de schone ambities van corporaties betaalbaar maken. Maar dan moeten we wel integraal durven kijken naar bouwconcepten. En integraal betekent in dit geval corporaties, bouwers én leveranciers. Zeker die laatste groep kan, mits op tijd betrokken, een hele grote rol spelen. Door die ketenintegratie kunnen we komen tot passende bouwconcepten met een langere levensduur en hogere energetische waarden. En dat verbetert de verhuurbaarheid van woningen.

Desondanks zullen huurverhogingen nodig zijn om de ambities waar te maken. Maak de bewoner direct duidelijk wat die verhoging oplevert. Betrek hem in de renovatieplannen – dat is pas ketenintegratie – en creëer zo ruimte voor individuele expressie. Er is zo veel meer esthetisch mogelijk in de buitenschil, in de gevel en in het dak, met tal van kleuren, vormen en texturen van gevelbakstenen en keramische dakpannen. Al die keuzes bepalen de uitstraling van woning en wijk en dragen bij aan de verhuurbaarheid. Bovendien: als het goed is, leidt het (ingrijpende) renovatieproces tot minder energiekosten en dus tot lagere woonlasten. Dat wil iedere huurder. Maar het is ook de basis voor meer comfort en betere leefbaarheid. En zo dragen het verduurzamen van bestaande bouw en het verhogen van de energieprestaties van gevel, wand en dak weer bij aan het gewenste integrale denken op de lange termijn.

Betaalbare woningen en toekomstwaarde kunnen prima samen. Maar daarvoor zullen alle partijen samen moeten werken. Fabrikanten ontwikkelden de afgelopen jaren hele slimme innovaties. Denk aan het slim na-isoleren van gevels, of het opnieuw opbouwen van de buitenschil met slanke bakstenen. In dat laatste geval is een spouwmuur van extra thermische isolatie te voorzien bij een gelijke muurdikte. Ook voor het (keramische) dak zijn legio slimme renovatieoplossingen met een lange levensduur beschikbaar. En dan spreek ik alleen nog maar vanuit de hoek van keramische bouwmaterialen.

Daarom: de schone ambities van corporaties kunnen niet zonder samenwerking. Samenwerking tussen alle marktpartijen in de renovatiemarkt is noodzakelijk. Laat de renda renovatie enquête ons en de corporaties dichter bij elkaar brengen om duurzame doelen te delen.

Marketing manager Wienerberger

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.
Wil jij klaar zijn voor een circulaire toekomst?

Kom dan naar de Dag van de Circulariteit. We trappen af op 15 april met een online kick-off.

Meld je nu aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren