Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Luchtdicht renoveren moet!

Harm Valk
Een essentieel onderdeel van de renovatie naar gezonde, energiezuinige en duurzame woningen is luchtdicht bouwen. Zijn hier geen nadelen aan verbonden? En hoe zit het met de ventilatie?

Bij luchtdicht bouwen wordt infiltratie door de gebouwschil geminimaliseerd. De bewoner heeft het over tocht en het afdichten van kieren. Het is daarom beter te spreken over kierdicht bouwen; dan ontstaat er ook geen verwarring over ventilatie. Want laten we dat misverstand direct uit de wereld helpen: luchtdicht bouwen staat goede binnenluchtkwaliteit niet in de weg. In tegendeel, de meeste ventilatiesystemen gaan juist beter functioneren.

Er zijn drie belangrijke voordelen van luchtdicht bouwen: meer energiezuinigheid, voorkomen van inwendige condensatie en meer comfort. Comfortverbetering door het voorkomen van tocht is direct merkbaar na renovatie. Zo zijn kamers beter bruikbaar doordat het ook in de eerste meter(s) naast de gevel comfortabel is. Dat voordeel neemt toe bij goede isolatie, omdat dan ook de koude straling wegvalt. De bijdrage aan een lagere  energierekening bewijst zich regelmatig in de praktijk. Want door het ontbreken van tocht hoeft niet alleen de koude infiltratielucht niet te worden opgewarmd, bewoners stellen ook een lagere temperatuur in op de kamerthermostaat.

Ook is het zo dat luchtdicht bouwen inwendige condensatie voorkomt. De onbewuste luchtstroom door de gebouwschil gaat bij windzuiging van binnen naar buiten. In de winter is dat warme, vochtige binnenlucht die in de geïsoleerde gebouwschil condenseert. Deze vorm van condensatie leidt nu nog  regelmatig tot grote schades.

Dan het dilemma van ventilatie. Ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Het is niet te vermijden dat dit gepaard gaat met enig energieverlies. Vaak wordt gedacht dat naden en kieren een positieve bijdrage leveren aan de ventilatie. Dat is te kort door de bocht. Kieren rondom de dakvoet leveren geen enkele bijdrage aan de luchtkwaliteit in slaapkamers.

Ventilatiesystemen presteren juist beter in een goed luchtdicht casco. Dat die dergelijke voorzieningen nodig zijn, staat natuurlijk als een paal boven water. Mijn conclusie is dan ook dat het verbeteren van de luchtdichtheid een essentiële bijdrage is aan de kwaliteit van bestaande woningen. Kortom: luchtdicht renoveren moet!

Senior adviseur energie en duurzaamheid Nieman Raadgevende Ingenieurs

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.
Is de circulaire weg die jullie ingeslagen zijn de juiste?

Sluit 6 oktober aan en praat mee

Klik voor meer

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren