netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

En... heb ik een huis?
Yuri Pelser
Yuri Pelser

woe 14 oktober 2015

“Lachend zegt Samir tegen me: ‘En… heb ik een huis of nog niet?’ ‘Ja hoor’, zeg ik ook lachend, ‘een heel groot ook nog.’” Dit is de opening van een door een collega geschreven aangrijpende blog. Ik heb bewondering voor mijn collega; hij doet wat hij kan om mensen te helpen die huis en haard hebben verlaten. Zijn persoonlijke verhalen brengen de situatie scherp op ons netvlies. De machteloosheid, maar ook de humor en het relativeringsvermogen van deze mensen van wie hun hele wereld in sneltreinvaart onherkenbaar is veranderd. Zo dichtbij en toch ook zo makkelijk weer vergeten op het moment dat iets anders onze aandacht vraagt.

Corporaties hebben de afgelopen jaren hun portie aan veranderingen op hun bordje gehad. Ondanks alle uitdagingen die nog op ons pad liggen, wordt ook het huisvestingsdilemma voor vluchtelingen niet uit de weg gegaan. Het is geen vraag of we willen helpen bij dit probleem. Met maximale creativiteit wordt door mijn collega’s gewerkt aan een oplossing. De grootste uitdaging zit in de vraag hoe we die huisvesting gaan realiseren.

Ik voel de keuzestress met de dag toenemen. Welke keuze we ook maken, het zal altijd ergens pijn doen. Geld, beschikbaarheid van woonruimte en de snelheid waarmee oplossingen worden gerealiseerd, zijn slechts enkele van de dilemma’s. Geven we geld uit aan het bewoonbaar maken van een leegstaand kantoor? Dat geld is onmiddellijk niet meer beschikbaar voor iets anders. Welk project kunnen we volgens u uitstellen?

Daarbij speelt mee wat de komst van een grote hoeveelheid vluchtelingen doet in een wijk of buurt. Welke kans bieden we op een goede integratie in onze samenleving, voor de tijd dat ze bij ons zijn? De veranderingen van de afgelopen jaren leerde ons dat in tijden van crisis we altijd met een oplossing komen. Het verschil tussen wie we zijn en wie we willen zijn, is wat we doen.

Mijn collega maakt met wat hij doet, dat hij is wie hij wil zijn. Ook voor u en mij is het tijd om iets te gaan doen. Help ons als corporatie de juiste keuzen te maken.

Duurzaamheidsspecialist Ymere

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Kom je ook naar de Dag van de Bewoner?

Dompel je op 14 november  onder in de wereld van bewonerscommunicatie aan de hand van inspirerende voorbeeldcases en discussies met medevakgenoten.

Bekijk het programma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren