Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Doet u maar van alles wat!

Sjoerd KlijnVelderman
Stel je eens voor: je loopt bij een BMW-dealer binnen en bestelt de nieuwe 5-serie. Maar wel met de koplampen van de 3-serie, de kofferbak van de 7-serie en het interieur van de nieuwe 1-serie! Zou je in deze situatie nog betaalbare auto’s kunnen kopen? Ik denk het niet.

Wanneer ik deze situatie naar de bouwkolom vertaal, kan ik alleen maar vaststellen dat we op dit moment daar wél die op maat gemaakte 5-series maken. Met alle gevolgen van dien: hoge faalkosten, lange voorbereidingstijden, matige kwaliteit en relatief hoge kosten. Natuurlijk is vrij eenvoudig te constateren waar het misgaat (al is dit niet voor iedereen weggelegd), maar hoe het dan wel moet, is andere koek.

De eerste stap naar succes is je een haarscherp beeld vormen van het eindresultaat. Als ik dan naar de bestaande bouw kijk, zie ik dat voor de naoorlogse bouw (jaren 50 en 60) behoeften ontstaan naar totaalconcepten. Woonlasten, verdienmodel, uitstraling en levensduurverlenging zullen de thema’s vormen.

Om nog maar even een parallel te trekken, wil ik graag de machine-industrie als voorbeeld nemen. Bij microchipmachinefabrikant ASML en al haar partners kunnen alleen succesvol microchipmachines gemaakt worden als de gewenste prestatie – een goedkopere machine voor nog kleinere en snellere microchips – duidelijk voor ogen gehouden wordt. Met dit uitgangspunt wordt door de hele keten een zwaar concurrerend totaalconcept gemaakt, en niet zonder succes.

Hoe mooi zou het zijn als we in de bouwwereld deze benadering ook terug zouden vinden? ‘Nieuw: standaard uitgewerkte renovatieoplossing voor de naoorlogse jarenzestigdoorzonwoning, binnen 6 weken leverbaar, 30 procent goedkoper, minimaal label A++, diverse gevelafwerkingsmogelijkheden en binnen 5 werkdagen gerealiseerd. Plus garantie op de energieprestatie, financiering inbegrepen, en vanzelfsprekend één aanspreekpunt.’

Ik denk dat het kan, wie helpt er mee?

Projectleider Duurzaam Bouwen en themacoördinator van GEN bestaande bouw

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren