Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

CO2-coins

Mijn schoonmoeder (87 jaar) vroeg me of ze haar jaren dertig woning duurzaam moest laten maken. Niet omdat ze precies begreep wat dat zou betekenen, maar omdat ze er zoveel over hoort en dat het noodzakelijk is.

Ik begon gelijk uit te weiden over label stappen, energieneutraliteit, EPC-waarden, energie indexen, Nul-op-de-Meter, klimaatneutraliteit, energienota nul woning, CO2-neutraliteit, BENG en dat het wellicht iets is om los te komen van het net en het huis autarkisch te laten zijn.

Kunt u het nog volgen? Mijn schoonmoeder in ieder geval niet. Het gaat eigenlijk allemaal over hetzelfde, gaf ik aan. We willen zo min mogelijk en liefst helemaal geen kolen, olie of gas gebruiken want daar komt CO2 bij vrij: een kleurloos en reukloos gas dat in de atmosfeer komt, en daar warmt de aarde van op. Niemand, op een enkele Amerikaan na, zit te wachten op smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten, stormen en overstromingen etc. Mijn schoonmoeder ook niet. Ze wenst haar (klein-, achterklein- en) kinderen en iedereen in de wereld het beste voor de toekomst.

Hoe kan ik nou makkelijk zien dat ik de goeie duurzame keuzes voor de toekomst maak, vroeg ze. Wat bedoel je? Nou voor dat de Euro er was had ieder land een eigen muntsoort en werd alles uitgedrukt in Marken, Franken, Lires, Peseta’s etc. Ik had toen echt geen idee of ik in het buitenland ergens teveel of te weinig voor betaalde, pas met de komst van Euro kreeg ik daar gevoel bij. Is er voor CO2 ook niet zo iets?

Ja, aantallen tonnen reductie t.o.v. 1990 zei ik. Ik ben maar niet aan de uitleg begonnen. En ik vrees dat mijn schoonmoeder niet de enige is die al die ingewikkelde berekeningen van professionals niet begrijpt. Dus zei ik, ma doe voorlopig maar niks aan je huis, want huizen kunnen niet duurzaam zijn. Mensen kunnen duurzaam zijn en jij bent het al. Je gaat overal te voet naar toe, draait de verwarming laag, gebruikt alleen licht daar waar je bent en je laat geen deuren openstaan waardoor warmte weglekt. Toen vertrok ik.

Op weg naar huis dacht ik nog eens goed na over haar vraag toen ik werd afgeleid door een bericht op de radio. “Op 18 mei 2010, deed Laszlo Hanyecz op het forum Bitcointalk het voorstel om twee grote pizza's te laten bezorgen in ruil voor 10.000 bitcoins. Een paar dagen later, 22 mei 2010, is het hem gelukt pizza's te ontvangen tegen betaling van bijna waardeloze bitcoins. Het werd een historische dag in de geschiedenis van Bitcoin: voor het eerst hadden bitcoins waarde.”

Op dat moment viel het kwartje, de nieuwe “munteenheid” waar ze naar vroeg moest CO2-coins heten. We draaien al die uitkomsten van de professionele methoden door een virtuele conversiemolen en daar komt dan een virtuele CO2-coin waarde uit. Hoe beter je bijdrage aan een duurzame toekomst hoe hoger je CO2-coins waarde wordt. Dat snap mijn schoonmoeder wel denk ik.

Reacties

Thijs Kurstjens - W/E adviseurs 13 juni 2017 09:10

Beste Rob, je beschrijft een leuke anekdote en een interessante gedachte. Ik herken ook de 'duizend bloemen die bloeien' (BENG, NOM, ZEN, ..) en het paradoxale effect op de communicatie over dit onderwerp; iets met bomen en bos. Dit is een van de redenen dat we in GPR Gebouw - al bijna 20 jaar - 'gewone' rapportcijfers gebruiken als weergave voor de duurzaamheidsprestatie van gebouwen. Zodat ook 'leken' het kunnen volgen. En wist je dat onder de motorkap van onze tool een ware CO2-coin (de zgn. schaduwprijs) wordt gehanteerd voor de klimaateffecten van energie en materiaalgebruik? Ik laat het jou en desgewenst je schoonmoeder graag een keer zien! Met groet, Thijs

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren