Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Circulariteit? Begin bij jezelf

14 juni 2018

Dat er iets moet gebeuren aan het klimaat is al snel duidelijk als Cassandra Vughts, directeur van SPARK, de Dag van de Circulariteit op 31 mei aftrapt: "Vandaag komen jullie aan in de stralende zon, maar nog geen week geleden liepen alle ruimtes op de begane grond onder water door hoosbuien. Er is nog niet eerder zoveel regen gevallen in mei."

Het laat zien dat de urgentie om te verduurzamen hoog is. Niet voor niets wil het kabinet niet alleen dat Nederland CO2-neutraal is in 2050, maar wil ze ook een circulaire economie bewerkstelligen voor die tijd.

Ik ga op reis en neem meeā€¦

In de presentatie van Hannah Bakker, adviseur circulair bouwen bij Heijmans, ligt de nadruk dan ook op de noodzaak van een circulaire economie én circulair bouwen. De bouw is namelijk verantwoordelijk voor grofweg 40% van de CO2-uitstoot. Maar waar begin je nu eigenlijk? Sociaal ingenieur Jetske Thielen vraagt de deelnemers hoe circulair ze zelf bezig zijn. Ze moeten handen opsteken: wie heeft er bijvoorbeeld een moestuin of koopt groene stroom in? Het merendeel van de handen gaat de lucht in. Totdat Thielen de vraag stelt: Wie heeft er een fairfoon? De meerderheid heeft geen idee wat dit is. Het blijkt een duurzame, modulaire telefoon te zijn met materialen die hergebruikt kunnen worden.

De deelnemers worden ook zelf aan het werk gezet. Ze krijgen vijf minuten de tijd om 10 dingen op te schrijven die ze meenemen op een reis in een ruimteschip, ervan uitgaande dat die reis 30 jaar zal duren. Even is het muisstil. Als de deelnemers vervolgens in kleine groepjes nabespreken is het meteen een geroezemoes van jewelste. De een neemt een eigen waterzuiveringsinstallatie mee, de ander stelt direct ter discussie of hij wel op reis moet gaan. Het zet iedereen in elk geval wel even aan het denken. Ook keynote speaker Rob Bogaarts, manager ontwikkeling van BrabantWonen, geeft stof tot nadenken. Hij vindt dat organisaties, en met name corporaties, circulariteit structureel moeten inbouwen en de materialen die in een gebouw gaan in kaart moeten brengen, om zo te kijken wat duurzaam herbruikbaar is.

De Dag van de Circulariteit vond plaats op SPARK.

Cassandra Vugts vertelt over de onder water gelopen ruimtes.

Hannah Bakker vertelt over het verschil tussen circulariteit en duurzaamheid.

Jetske Thielen zet te deelnemers aan het werk.

Keynote speaker Rob Bogaarts aan het woord.

Innovatie in de bouw

De deelsessies in kleine groepen en vaak interactieve vorm, vormen een mooie afwisseling in het programma. Alle deelnemers volgen 2 van de in totaal 6 sessies: Superlocal van HEEMwonen en Bouwbedrijven Jongen, Haalbare circulaire initiatieven van Ballast Nedam Zuid, De genialiteit van de natuur door BiomimicryNL, Circulair werken in de alledaagse praktijk door Rob Bogaarts, Materialen Mythe of Match door Simone de Waart en Schimmels als bouwstof door het Mycelium Lab.

Deze laatste deelsessie is een mooi voorbeeld van waarom de SPARK Campus een mooie locatie is voor een thema als circulariteit. In het Mycelium Lab wordt namelijk geëxperimenteerd met het bouwen met schimmels, die groeien op restproducten uit de landbouw. De deelnemers in deze sessie gaan dan ook zelf aan de slag en krijgen aan het einde hun eigen bekertje mee naar huis. Als ze het bekertje in het licht zetten zullen er champignons uit groeien, als ze het bekertje echter in het donker zetten wordt het een harde substantie. Wanneer ze dit vervolgens in de oven zetten gaan de schimmels dood en ontstaat er een echt ‘bouwblok’. Met dit soort dingen laat SPARK zien een plek te zijn voor innovatie in de bouw.

De dag wordt afgesloten met een korte wrap-up. Het is warm en alle deelnemers zijn wel toe aan een borrel. Met een drankje in de hand worden kort nog een aantal quotes opgehaald die de dag samenvatten. De deelnemers kletsen tijdens de borrel nog druk na over wat ze op deze dag allemaal gehoord hebben. En wij? Wij kijken terug op een mooie dag en denken dat circulariteit een thema is dat ons voorlopig nog zal bezighouden. Volgend jaar weer een Dag van de Circulariteit? Wellicht, maar dan zonder plastic bekers én met duurzaam eten! Van wiens moestuin mogen we gebruik maken?

Wil je meer weten over de presentaties uit het plenaire programma of een van de deelsessies? Bekijk dan ons Dossier Circulariteit.

Deelsessie Rob Bogaarts - Circulair werken in de alledaagse praktijk.

Deelsessie Simone de Waart - Materialen; Mythe of Match?

Deelsessie HEEMwonen en Bouwbedrijven Jongen - SUPERLOCAL.

Deelsessie Ballast Nedam Zuid - Haalbare circulaire initiatieven.

Deelsessie Mycelium Lab SPARK - schimmel als bouwstof.

Deelsessie BiomimicryNL - De genialiteit van de natuur gebruiken voor duurzame innovatie.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren