Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

8.600 bomen bespaard

20 september 2022

Woningcorporatie Mooiland en elk® zijn in september gestart met de circulaire renovatie van 36 seniorenwoningen in Haps. Naast het verbeteren van de energieprestatie van de woningen tot label A na oplevering, zit de duurzame winst vooral in het toepassen van circulaire oplossingen tijdens de renovatie. Uiteindelijk leveren alle mutaties een CO2-reductie van 240 bomen per woning op.

Tekst elk®

In dit project wordt maximaal ingezet op demontabele onderdelen, om zo het hergebruik van materialen in de toekomst te verhogen. Daarnaast is een verantwoorde herkomst van de materialen essentieel voor het realiseren van de circulariteit. Door deze nieuwe aanpak kan de bouwsector, naast de verbetering van energiegebruik van woningen, nu ook al tijdens de renovatiewerkzaamheden de CO2-footprint verkleinen. Met de start in Haps, worden de eerste stappen gezet naar de nieuwe standaard van CO2-neutraal bouwen. Om zo een impuls te geven aan de noodzakelijke verduurzaming van de renovatieopgave van woningcorporaties.

Ander afwegingskader

Waar normaal de investeringskosten en een regulier programma van eisen centraal staan bij de uitwerking van een project, was in Haps de milieu-impact leidend. Dit andere afwegingskader leidde tot een circulaire blauwdruk voor de renovatie. Daarmee wordt de toepassing van circulaire producten, hergebruikte materialen en demontabele bouwsystemen transparant en op basis van de milieuwinst onderbouwd. Circulair adviesbureau Alba Concepts heeft naast de advisering ook de Building Circularity Index (BCI) score berekend van de toegepaste circulaire oplossingen. BCI Gebouw is een meetinstrument waarmee de circulaire potentie van een gebouw wordt bepaald op basis van alle toegepaste producten en elementen. Met de totale circulaire renovatie in Haps worden 8.600 bomen bespaard ten opzichte van de traditionele MJOP (MeerJarenOnderhoudsPlan) aanpak.

Een innovatieve aanpak

“Woningcorporaties staan voor de maatschappelijke opgave om de duurzaamheid van hun woningvoorraad te verhogen. Dit vraagt om een innovatieve aanpak die we samen met onze bewoners en partners willen realiseren. De uitdaging daarbij is om vooral de bestaande woningen op een duurzame, circulaire manier te renoveren, die betaalbaar is en de overlast voor bewoners beperkt. Het gaat dus verder dan verlagen van de energielasten. Onze materialen willen we steeds meer circulair laten zijn. Het mooie van de aanpak in Haps is dat al deze elementen samenkomen. Een belangrijke stap in onze doelstelling om jaarlijks 450 woningen duurzaam, snel én betaalbaar te renoveren", aldus Bart Kivits, directeur Vastgoed bij Mooiland.

CO2-footprint verbeteren

“We willen circulariteit en renovatiewerkzaamheden beter integreren. Hierbij is het de uitdaging om de reststromen die vrijkomen bij renovatie, te koppelen aan de productie van nieuwe en demontabele materialen. Op deze manier is een substantiële verbetering van de BCI-score te realiseren voor onze klanten. Daarmee kunnen we het duurzaamheids-potentieel van de bestaande woningvoorraad en de transformatieopgave inzetten, om de CO2-footprint echt te verbeteren. Bij een renovatie komt daar altijd de aandacht voor de bewoners bij. Dus naast de toegepaste techniek, gaat het ons juist ook om die sociale kant van een project. Het is onze ambitie om maximale sociale impact met minimale milieu-impact te combineren. Dit project in Haps brengt dat mooi samen", vertelt Roel van Elk, directeur bij elk® groep.

Badkamer van gerecyclede petflessen

De woningen voldoen na renovatie aan de hoogste eisen op het gebied van isolatie en energieverbruik. Naast de toepassing van HR ++ ramen, wordt de vloerisolatie door de toepassing van circulair schelpenzand uitgevoerd. Alle daken worden voorzien van hergebruikte keramische dakpannen en geïsoleerd met biobased producten. De voor- en achterdeuren worden niet vernieuwd, maar hersteld. De keukens krijgen geen traditionele tegelwand, maar een losmaakbare wand gemaakt van gerecyclede panelen. 

Woningcorporatie Mooiland en bouwbedrijf elk® hebben in een pilot de eerste circulaire badkamer van Europa geplaatst. Deze innovatie wordt nu ook toegepast bij de renovatie van de 36 woningen in Haps. De badkamer wordt gemaakt van waterproof panelen bestaande uit 99+% Pet materiaal. Daarvan is nu 75% gerecycled. Volgend jaar is dat zelfs 90%. Voor één badkamer worden ongeveer 6.850 pet-flessen gerecycled. De panelen worden geproduceerd door REPEAT materials. Het systeem is volledig losmaakbaar en herbruikbaar. De kosten zijn vergelijkbaar met een traditionele badkamerrenovatie. Belangrijk voordeel is dat de montage eenvoudiger is en er geen specialisten zoals tegelzetters en stukadoors meer nodig zijn. Dit verkort de duur van de badkamerrenovatie van acht naar twee dagen, wat ook weer veel minder overlast voor de bewoners geeft. Dit soort circulaire innovatie geven een mooie impuls aan de milieu-impact van de renovatie opgave in de gebouwde omgeving.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren