Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Circulair glas: actueel en duurzaam

- 24 januari 2024

Glas is veel meer dan simpelweg een bouwmateriaal; het is een van de grootste in- en uitkomende materiaalstromen en heeft bij productie een enorme impact op het milieu. Dat moet anders, vinden wij. Steeds meer opdrachtgevers zijn geïnteresseerd in deze duurzame aanpak. Ervin, planontwikkelaar bij Caspar de Haan, deelt graag zijn inzichten hierover.

Waarom circulair glas?

“Het proces begint op de bouwplaats, waar bestaand glas zorgvuldig wordt gedemonteerd en naar de productielocatie wordt getransporteerd. Daar ondergaat het glas een transformatie tot een nieuwe ruit. Het door ons toegepaste glas bestaat uit één nieuw paneel HR gecoat vlakglas als binnenblad, gecombineerd met één hergebruikt paneel vlakglas als buitenblad. Opmerkelijk is dat deze beglazing, vanaf slechts 1 vierkante meter, vrijwel dezelfde prijs heeft als standaard HR++ glas. In samenwerking met onze opdrachtgevers, veelal woningcorporaties, merken we een bereidheid om te investeren in het hergebruiken van bouwmaterialen, zo wordt er steeds vaker gekozen voor circulair glas,” vertelt Ervin

Urgentie voor verandering is hoog

In 2030 moet de bouwsector voor de helft draaien op hernieuwbare en secundaire grondstoffen, en in 2050 zelfs voor 100%. Uit onderzoek blijkt dat glas het meest impactvolle bouwmateriaal is als het gaat om CO2 uitstoot. Daarom richt Caspar de Haan zich op het slim inzetten van circulair glas op renovatieprojecten waar mogelijk.

“Wij geloven dat we op andere manieren moeten kijken naar het hergebruik van materialen. Het uiteindelijke doel is het verminderen van CO2-uitstoot; circulair glas speelt een cruciale rol in het bereiken van dit doel.” Ervin benadrukt: “Het kan niet anders dan dat we anders moeten omgaan met materialen, vooral met het oog op het verminderen van CO2-uitstoot. Door bewust te kiezen voor hergebruik renoveren en verduurzamen we woningen waar bewoners op lange termijn kunnen genieten van een fijne woonplek, dat is voor ons het allerbelangrijst.”
 

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren