netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Build me once
Erik van Wissen

di 27 februari 2018

Op de radio vertelde laatst iemand over de website ‘buy me once’, gericht op duurzame producten die je maar één keer in je leven hoeft te kopen. Degelijke artikelen die aanzetten tot consuminderen, als tegenbeweging tegen ons consumeerderen.

Zoals bij veel goede ideeën roept ook deze website bij mij de vraag op: zit de oplossing van het probleem van consumeerderen aan de vraagkant of de aanbodkant? Wat willen wij? Een snelle kortdurende fix, of een lange termijn duurzame high? Het voordeel van dat laatste is dat je er een leven lang profijt van hebt. 

Duurzaam, ook thuis?

Als ik bij mijn moeder in de keuken sta en het zoveelste 40-jaar oude Tupperware bakje of oranje groenteraspmolentje herken, hoor ik haar al zeggen “werkt nog prima, waarom zou ik dat weggooien?”. En gelijk heeft ze. Vervelend om dan aan jezelf te moeten toegeven dat thuis de zolder vol staat met afgedankte sapcentrifuges en Japanse bakplaten, terwijl je op je werk de mond vol hebt van duurzaamheid. Ook denk ik aan een discussie die ik met iemand had over het weigeren van oldtimers uit binnensteden. Als antwoord op de vraag of ik me wel bewust was van hoe vervuilend die oude bakken zijn, antwoordde ik met slechts één zin: “die oldtimer is wel maar 1 keer gemaakt.”

SUPERLOCAL

In mijn werk als teamleider Vastgoed bij HEEMwonen gebruik ik voor bovenstaande filosofie de toegepaste vorm ‘Build me once’. De volgende écht duurzame stap in de bouwwereld moet circulair zijn. Binnen HEEMwonen ben ik bedenker en initiator van het project SUPERLOCAL. Het idee is geboren uit wroeging over de roekeloze sloop in het krimpende Parkstad Limburg. Door sloop worden enorm veel waarden weggegooid, vaak zonder enige kennis over hoe groot deze waarden zijn en wat ze voor een nieuwe ontwikkeling zouden kunnen betekenen. Het idee voor 100% hergebruik van alle aanwezige waarden was geboren. We willen hiermee bijdragen aan nieuwe ideeën voor duurzame circulaire gebiedsontwikkeling en bouw. Hopelijk krijgen de nieuwe bewoners, waarbij we er overigens naar streven om zoveel mogelijk voormalige bewoners aan te trekken, in 2021 hetzelfde gevoel bij de woningen als ik heb bij het groenteraspmolentje van mijn moeder. Build me once!

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Dag van de Bewoner 2020

Volg in november de Maand van de Bewoner in vier webinars

Meer informatie en meld je aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren