netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

'Brandveiligheid verdient dagelijkse aandacht'

di 11 sept 2018
Jaarlijks worden meer dan 4.500 woningen getroffen door brand. Buiten de financiële schade van ruim € 250 miljoen die deze branden veroorzaken zijn er jaarlijks honderden slachtoffers die in het ziekenhuis terechtkomen of erger. Ongeveer de helft van de fatale woningbranden vindt plaats in huurwoningen en in meer dan 40% van de gevallen gaat het om brand in appartementen of flatwoningen.
 
De aandacht voor brandveiligheid laait vooral op na een grote brand met ernstige gevolgen. De overheid en media duiken er vol op en er wordt terecht veel aandacht aan besteed. Maar brandveiligheid verdient dagelijkse aandacht.
 
Om de uitbreiding van brand zoveel mogelijk te voorkomen of vertragen stelt het Bouwbesluit eisen aan de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Vooral meergezinswoningen gebouwd vòòr 1991 hebben een verhoogd risico op brandoverslag. Brandoverslag is het overslaan van een brand van de ene ruimte naar de andere ruimte via de buitenzijde van het gebouw. In flatgebouwen en appartementencomplexen gebeurt dit vooral via de gevel. Woningcorporaties beheren ruim 900.000 van deze woningen met een verhoogd risico.
 
In het algemeen stelt het Bouwbesluit voor de bestaande bouw: ‘Een bestaand bouwwerk is zodanig dat de kans op snelle uitbreiding van brand voldoende wordt beperkt’. Vanuit de Woningwet is de woningcorporatie hier, als gebouweigenaar, verantwoordelijk voor.
 
Maar hoe weet of zie je of je woningbezit hieraan voldoet? Hoe herken je brandgevaarlijke situaties? Wat zijn de risico`s? Maar belangrijker nog, hoe voorkom je brandgevaarlijke situaties? Voor antwoord op deze vragen en meer organiseert Renda-partner Kawneer op 4 oktober speciaal voor woningcorporaties een kennissessie die theorie en praktijk bij elkaar brengt. Interessante sprekers zullen u vanuit kennis en ervaring meenemen in de wereld van brandveilige gevels.
 
Kijk voor meer informatie en inschrijving op de website van Kawneer:
 
 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren