Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Bouwen, nu!

Vanuit mijn provisorisch kantoortje thuis lees ik weer de vreselijkste verhalen in de krant. We zijn getroffen door iets waar we geen antwoord op hebben behalve voorzichtig zijn; afstand houden, thuisblijven, geen sociale contacten.

Ik sta helemaal achter deze aanpak, daarover geen discussie. Ook ik hoop dat mijn moeder van 88 zo door deze crisis heen komt.

Maar zeker zo zorgelijk zijn de voorspellingen van de economen van het EIB in de Volkskrant van vorige week maandag: een omzetdaling van 2% voor de bouw, wat volgend jaar leidt tot 5 à 6% krimp voor de gehele economie. Ik ben geen econoom maar volgens mij hebben we het hier over een economische crisis of een recessie. En dat met een bouwsector die in de kredietcrisis van 2010 tot 2017 bijna onthoofd is, nu nog volop in de stikstof-crisis zit en dus volgend jaar in de volgende crisis stapt. Waar leidt dit toe? Meer ontslagen, meer uitkeringen, zware klappen voor toeleverende bedrijven, een groot gat in onze overheidsbegroting…. En die begroting wordt op dit moment door Corona al helemaal uitgehold. We zitten met zijn allen in een rollercoaster die ons jaren terugslaat. Dit mag niet gebeuren!

Ook de mensen met een 'middeninkomen' moeten weer lekker kunnen wonen.

Daarom doe ik een dringende oproep aan het kabinet om snel te komen met een actieplan met als primair doel: de bouwers moeten door kunnen bouwen!

Kan dit? Ja, maar dan moet het kabinet nu ingrijpen.

  1. Dwing gemeentes sneller bouwvergunningen af te geven.
    Target: eind dit jaar zijn bouwvergunningen afgegeven voor minimaal 75.000 nieuwbouwwoningen. De bouw daarvan kan vanaf 1 maart 2021 opgestart worden.
  2. Eis van de woningcorporaties dat ze investeren.
    Gebruik ze als de motor van de bouw, net als ze gebruikt worden als motor van de duurzaamheid. Kan dat? Ja natuurlijk. Schaf de verhuurdersheffing af en eis dat dat geld in stenen geïnvesteerd wordt.
  3. Zet een streep door die beklemmende regelgeving.
    Regelgeving waardoor te veel groepen buiten de boot vallen. Ook de mensen met een ‘middeninkomen’ moeten weer lekker kunnen wonen. En dat kan prima binnen de corporatiesector.

Ik zie de komende persconferentie van onze minister-president met spanning tegemoet: kom met een pakket met dwingende maatregelen waarmee Nederland weer gezond wordt. Om deze term maar eens ook voor dit dossier te gebruiken.

Wim Meijer
Senior-adviseur vastgoed bij Woningcorporatie Antares

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren